Uluslararası Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ortadoğu’daki gerilimin ve küresel şokların Türkiye ekonomisine etkilerini değerlendirdi. Şimşek, ekonomi programının üçüncü aşamasının bir "şokla" başladığını itiraf ederken, sistem dışındaki devasa birikime dair çarpıcı rakamlar paylaştı.

Bakan Şimşek, vatandaşların geleneksel altın ilgisinin sistem üzerinde yarattığı etkileri şu sözlerle dile getirdi:
"Vatandaşların yastık altındaki varlığı 640 milyar dolar civarında. Bu sistemde olsaydı sistemin kırılganlığı çok daha iyi olurdu. Ancak vatandaşımızın bu ilgisi tarihi bir ilgi. Maalesef sistem dışı olduğu için biz de özellikle sermaye piyasaları, bankacılık sisteminin büyüklüğü itibarıyla aslında sistem olduğundan daha zayıf görünüyor. Çünkü sistem dışında ciddi birikimler var altın ve döviz bağlamında."
Şokların dezenflasyon sürecini geciktirebileceğini belirten Şimşek, temel makro göstergelerde revizyona gidilebileceğinin işaretini verdi. Bakanın projeksiyonuna göre ekonomide beklenen sapmalar şu şekilde:
Cari Açık: Yüzde 1,5 olan hedefin yaklaşık 1 puan aşılması (%2,5 seviyeleri) olası.
Büyüme: Yüzde 4 olan hedeften 0,5 ila 1 puan sapma (%3 %3,5 aralığı) beklenebilir.
Bütçe Açığı: Yüzde 3,5 hedefinin sınırlı şekilde aşılması öngörülüyor.
Şimşek, "Bu bir miktar süresini uzatır, ama programın hedeflerinden bizi saptırmaz. Mevcut şok sonuç almamızı geciktirebilir fakat çerçeveyi bozmaz" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin enerji bağımlılığının azaldığını ve kamu borcunun milli gelire oranının düşük olduğunu savunan Şimşek, "Reel kurda önemli bir şok yaşansa bile, faizlerde artış yaşansa bile bugün itibarıyla Türkiye'nin şoklara hassasiyeti geçmişe göre çok daha düşük. Kırılganlığı yönetilebilir görüyoruz" dedi.
Saray 'Atatürk ve laiklik' söyleminden rahatsız oldu68 izlenme
Bunları her veli bilmeli ! 3 dakikada hap gibi İmam Hatip gerçeği !1302 izlenme
Müteahhit AKP'li belediyedeki rüşvet çarkını anlattı!73 izlenme
SGK ve Bağ-Kur'lular dikkat: Hesaplara yatacağı tarih netleşti! Kim ne kadar maaş farkı alacak? İşte tablo...41 izlenme
Bu evlerde kim yaşayabilir28 izlenme
Avrupa'nın lideriyiz: Cezaevleri doldu taştı23 izlenme
CHP’li başkan iki makam aracını satıyor! Piyasa değeri ortaya çıktı43 izlenme
Yarın tahliye için karar verilecek! MASAK raporu Dilan Polat’ı kurtaracak mı?39 izlenme
Bilim Kurulu üyesi, Sinovac aşısının etkinlik oranında ülkeler arasındaki farkı açıkladı
Milyonluk ihale, AKP’li eski başkanın oğullarına gitti
Söke-Kuşadası karayolu çöktü! Yol ulaşıma kapatıldı
İran'da halk sokaklarda! Bu görüntüler yayınlanmasın diye internet kesildi!