Koronavirüs salgını döneminde on binlerce yabancı turistin ziyaret ettiği İstanbul’daki saraylar, Dolmabahçe Sarayı’ndaki bir gişe çalışanının şüpheli ölümünden bir gün sonra apar topar kapatıldı. Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’nın salgın nedeniyle “maske” takan Tayvanlı turistlerin Dolmabahçe ziyaret fotoğraflarını, “Salgına rağmen tarihi mekânlarımıza çok ziyaretçi var” mesajını, yaşamını yitiren gişe çalışanı M. K.’nin hastaneye kaldırılmasından hemen önce yayımladığı belirlendi.
Dolmabahçe Sarayı, dünyada salgının başlamasından sonra 3 ay, Türkiye’de salgının varlığının resmen açıklanmasından sonra bir hafta süreyle açık kaldı. Bu süreçte Dolmabahçe Sarayı’nda gişe görevlisi olarak çalışan M.K., rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı ve ardından yaşamını yitirdi. M.K. hastanede tedavi gördüğü sırada, kızı sosyal medya üzerinden, “Dolmabahçe Sarayı neden açık? Babama yazık değil mi? Vebalini kim öder” paylaşımı yaptı. Bu paylaşımdan sadece birkaç saat sonra M.K.’nin ölüm haberi geldi. M.K.’nin cenazesinin kaldırılmasından bir gün sonra, 18 Mart günü ise Milli Saraylar’a bağlı tüm saray ve kasırların kapatıldığı açıklandı.
Milli Saraylar yönetiminin, korona şüphesi taşıyan ancak “zatürree” olarak açıklanan ölüm sonrası gişe görevlisinin çalışma arkadaşlarına konunun kamuoyuna duyurulmaması için baskı yaptığı da iddia edildi. Milli Saraylar’daki ihmal iddialarına ilişkin soru önergesi veren CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Milli Saraylar İdaresi’ne bağlı saray, kasır ve müzelerde çalışanlara test yapıldı mı? Gişe memurumuz M.K’nin ölüm nedeni de zatürree diye açıklanmış. Ona da Aytaç Yalman’daki gibi ‘korona negatif’ denmiş. M.K.’nin de koronadan ölmüş olması olası mı? Ayda 200 bin turistin ziyaret ettiği sarayların dünyada salgının başladığı ocak ayının başından mart ayının üçüncü haftasına kadar açık tutulması çalışanlar ve ziyaretçiler açısından çok büyük bir risktir. Bu duyarsızlığın ve sorumsuzluğun hesabı Milli Saraylar yönetiminden sorulmalıdır” dedi.
Gişe memurunun hastaneye kaldırılmadan birkaç gün önce ve Türkiye’de de salgının başladığının resmen duyurulduğu günlerde Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’nın ziyaretlerin sürdüğünü duyurduğu 11 Mart tarihli paylaşım silindi.
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/memuroldusaraylarkapatildi1728864
Konda Genel Müdürü Ağırdır: Yarım puan bile alsalar AKP’nin canını çok yakacaklar162 izlenme
Bakan Koca açıkladı: 23.867 yeni vaka tespit edildi, 28.543 kişi sağlığına kavuşurken, 229 kişi hayatını kaybetti!69 izlenme
Yeni Parti'ye imza attı, hem rozetini hem profilini değiştirdi19 izlenme
Mahsa Amini eylemi nedeniyle kadınlar ifadeye çağrıldı!56 izlenme
Radar cezaları iptal edilecek mi? AKP'den açıklama geldi29 izlenme
Bilim Kurulu üyesi, Sinovac aşısının etkinlik oranında ülkeler arasındaki farkı açıkladı67 izlenme
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'e göre, Türkiye'de her şey gayet iyiymiş !220 izlenme
Karanlığın 'sır' raporu! 'Gerçekten tasarruf yapılıyorsa niye açıklamıyorsunuz?'49 izlenme