Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, AlmanTürk Ticaret ve Sanayi Odası Toplantısı'nda bugün bir konuşma yaptı.
Kavcıoğlu, faizlere ilişkin mesajında “Krediye erişimde belirgin bir sorun görülmemekle birlikte, kredi faiz oranlarında yükseklik krediye ulaşımı sınırlamaktadır” dedi.
Enflasyon konusunda söylem değişikliğine giden Kavcıoğlu, manşet tüketici enflasyonunun ağustosta yüzde 19,25'e yükseldiğini ancak gıda ve enerji dışı kalemleri içeren çekirdek enflasyonun daha düşük olduğuna dikkat çekti.
Enflasyondaki artışın kuraklıkla ve salgınla ilişkili olduğuna işaret eden Kavcıoğlu, “Olağanüstü koşullar çekirdek enflasyon göstergesinin önemini artırıyor. Son çeyrekte enflasyonun düşüşe geçeceğini düşünüyoruz” dedi.
“Bizim parasal duruşumuzun enflasyonun yılın kalan döneminde düşmesi noktasında etkili olacağını düşünüyorum” diyen TCMB Başkanı, son dönemde artan swap (para takası) anlaşmalarına ilişkin “yerel para birimi üzerinden ticareti kolaylaştırmak için yapılıyor” ifadelerini kullandı.
Öte yandan, geçen hafta 8,26’ya kadar gerileyen ve bugün güne 8,34 seviyelerinden başlayan dolar/TL kuru, bugün 8,48’i gördü.
Ağustosta manşet tüketici enflasyonunun yüzde 19,25 ile TCMB'nin yüzde 19'luk politika faizinin üzerine çıkması, piyasada TCBM'nin bundan sonra ne yapacağına ilişkin soru işaretlerini artırmıştı.
Kavcıoğlu'nun daha önceki açıklamalarında “beklenen ve gerçekleşen enflasyonun üzerinde faiz vereceğiz” ifadelerini kullanması nedeniyle ağustos enflasyonu sonrasında “TCMB verdiği sözü tutacak mı” soruları ortaya çıkmıştı.
Öte yandan, Kavcıoğlu, TCMB'nin geçen haftaki yatırımcı toplantısında gerçekleşen manşet tüketici enflasyonu yerine daha düşük olan beklenen enflasyon ve çekirdek enflasyon göstergelerine dikkat çekmişti.
https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/merkezbankasibaskanienflasyonvefaizsoyleminidegistirdi6637444/
Düzce’de selin maddi bilançosu: 100 bina yıkıldı, 1687 çiftçi zarar gördü39 izlenme
Yandaşa özel maden düzenlemesi yolda!131 izlenme
Bakan Bozdağ: İhmali olan herkesten hesabını soracağız38 izlenme
Hastanelerde uzman kalmadı!42 izlenme
Gündeme '18 kilo altınım var' diyerek düştüğü Kobra Murat gerçek servetini sıraladı25 izlenme
İndirim yalanıyla vatandaşı kandıranlara 11 ayda 92,5 milyon lira ceza kesildi40 izlenme
AKP'li belediye başkanından ölümden dönen gaziye ağır hakaret!117 izlenme
Şanlıurfa'da bir kamyon kasası dolusu kaçağı şehre saldılar!42 izlenme