Merkez Bankası (MB) Başkanı Murat Uysal, corona virüsünün ekonomide yol açtığı olumsuz etkilerin yılın ikinci yarısından itibaren azalacağını, Temmuz ayından sonra enflasyonun düşüş eğilimine gireceğini söyledi.
Uysal, bu yıl sonu için enflasyon tahminini yüzde 8.2'den yüzde 7.4'e çektiklerini belirtti. Uysal, doları 7 liranın altında tutmak için niçin milyarlarca dolar satış yapıldığına ilişkin soruya ise, “Bizim kurla ilgili bir savunma mekanizmamız yok” yanıtını verirken, IMF ile kredi ya da swap amaçlı bir girişimleri olmadığını da bildirdi.
MB, yılın ikinci enflasyon değerlendirme toplantısını salgın nedeniyle internet ortamında sanal basın toplantısı şeklinde gerçekleştirdi. Toplantıda Başkan Uysal bir sunum yaparken, önceden akredite olan gazeteciler uzaktan erişimle sorularını yöneltti.
Uysal'ın açıkladığı enflasyon raporunda, 2020'de gıda enflasyonu tahmini yüzde 11'den yüzde 9.5'e çekilirken, bu günlerde varil fiyatı 20 doların altına düşen ham petrol fiyatına ilişkin tahmin de 60 dolardan 32.6 dolara çekildi.
Uysal, işsizliğin yeniden artış trendine girdiğini belirtirken, işsizlik oranının hangi seviyelere çıkacağına ilişkin bilgi vermedi.

Murat Uysal
DOLARDA 7 TL SINIR MI?
MB daha önce dolar kurunun 6 liraya çıkmaması için uzun süre 5.99 lira seviyelerinde dolaylı döviz satışı yoluyla kura müdahale etmişti. Virüs salgınının ardından bu kez 7 lira sınırına gelen dolar için MB'nin milyarlarca dolar satarak kuru 6.99 lira seviyelerinde tutmaya çalıştığı belirtiliyordu.
Uysal'a, doların 7 lira olmaması için, milyarlarca dolar satmanın ekonomik bir anlam taşıyıp taşımadığı soruldu. Uysal bu soruya, belirli bir kur hedeflerinin olmadığını belirterek, “Kademeli bir şekilde kurda değişim oldu. Biz bu alanda yalnız değiliz.
TL'deki kaybın ortalarda bir yerde olduğunu görüyoruz. Kurla ilgili bir savunma mekanizmamız yok. Ama finansal istikrar açısından bazen faiz yeterli olmayabiliyor. Kurdaki istikrarı önemsiyoruz” yanıtını verdi.
Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'a MB'nin kendi rezervlerinin eksiye geçtiğine ilişkin gelen bilgilerin doğru olup olmadığı da soruldu.
Olağanüstü bir dönemden geçildiğini belirten Başkan Uysal, “Risk iştahı azaldı. Gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışı oldu. Bizim de diğer merkez bankalarında olduğu gibi rezerv seviyelerinde dalgalanma olabiliyor.
Mart ayının başından itibaren bu süreçle birlikte rezervlerimizde bir dalgalanma söz konusu ancak bunun geçici olduğunu ifade etmek isterim. Kısa vadeli yükümlülükler açısından herhangi bir sıkıntı olacağını değerlendirmiyoruz” dedi.
Şeyh Said'i 'minnetle' anan AKP MKYK üyesi mahkemelik oluyor55 izlenme
CHP'li Ali Mahir Başarır'dan çok konuşulacak iddia! 'Atatürk Havaalanı’nın arazisini Katar’a satmak istiyorlar'52 izlenme
Devletin helikopteri AKP düğününün emrine amade!46 izlenme
CHP'li vekilden Meclis'te ekmek ve süt tepkisi: "Çiftçiyi perişan ettiler şimdi de AKP olmasaydı ekmek bulamazdınız diyorlar!"33 izlenme
Ev hapsi tedbirinin kaldırılmasına Özgür Özel'den ilk yorum: "Suç üstü yakalandılar"23 izlenme
AKP'lilerin 'gık' çıkaramadığı konuşma 'İnsanlar çareyi intiharlarda arıyor, bugün birisi Cumhurbaşkanına yazar kasa fırlatsa bir daha gün yüzü göremez !'313 izlenme
Duvarları aşan mülteciler, akın akın Türkiye'ye giriyorlar bir de çektikleri videoyu sosyal medyada paylaşıyorlar!40 izlenme
İşte 6 askerin şehit olduğu saldırının saha raporu46 izlenme
Milli parklar da satılacak iddiası!
Kara liste affı için kanun teklifi verildi!
Maaşlarını ve tazminatlarını alamayan KFC işçileri Eskişehir’de yürüyüş yaptı: "Krizin yükünü işçiler değil, patronlar ödesin"
Türkiye'deki yangın felaketini dünya basını böyle gördü: Erdoğan‘ın 13 modern uçağı var ama ülkeye yetecek sayıda yangın söndürme uçak filosu yok. Erdoğan’ın atadığı başkan düğündeydi!