Merkez Bankası (TCMB), yılın ikinci faiz kararını bugün açıkladı.
Para Politikası Kurulu (PPK), faizi 250 baz puan daha indirerek yüzde 42,50'ye çekti. Böylece faiz oranı, Aralık 2023'teki seviyesine döndü.
PPK açıklamasında "Enflasyonun ana eğilimi ocak ayındaki artış sonrasında şubat ayında gerilemiştir" denildi.
Ocak ayındaki PPK toplantısında, politika faizi 250 baz puan indirilerek yüzde 47,50'den 45'e düşürülmüştü.
Haziran 2023 ile Mart 2024 arasındaki 10 ayda faizleri yüzde 8,5'ten yüzde 50'ye yükselten banka, 8 toplantı üst üste faizleri sabit bırakmış, Aralık 2024'te faiz indirimlerine 250 baz puanla başlamıştı.
TÜİK şubatta enflasyonu aylık yüzde 2,27, yıllık yüzde 39,05 açıklamıştı. Şubatta enflasyonun beklentilerin altında kalması, TCMB'den faiz indirimi beklentilerini artırmıştı.
TCMB'den yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 45’ten yüzde 42,5’e indirilmesine karar vermiştir.
Enflasyonun ana eğilimi ocak ayındaki artış sonrasında şubat ayında gerilemiştir. Bu dönemde temel mal enflasyonu görece düşük seyrini korurken, hizmet enflasyonu ocak ayına özgü artışın ardından yavaşlamıştır.
Yurt içi talep dördüncü çeyrekte öngörülenin üzerinde olmakla birlikte, enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelerde seyretmiştir. Öncü veriler bu destekleyici görünümün yılın ilk çeyreğinde de sürdüğünü ima etmektedir.
Para politikası duruşunun kredi ve mevduat piyasaları ile iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları iyileşme eğilimi sergilemekle birlikte, dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam etmektedir.
Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile dezenflasyon sürecini güçlendirmektedir. Maliye politikasının artan eşgüdümü de bu sürece önemli katkı sağlayacaktır.
Enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Bu doğrultuda, politika faizi; enflasyon gerçekleşmeleri, ana eğilimi ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecektir.
Kurul politika faizine ilişkin atılacak adımları enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla belirleyecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır.
Son dönem kredi büyümesi gelişmeleri göz önünde bulundurularak, makro finansal istikrarı korumak ve sıkı parasal duruşu desteklemek amacıyla ek adımlar atılmıştır.
Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite koşulları yakından izlenmeye ve sterilizasyon araçları etkili şekilde kullanılmaya devam edilecektir.
Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir. Bu doğrultuda, tüm para politikası araçları kararlılıkla kullanılacaktır. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır.
Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır."
Nefes
TÜİK Eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı20 izlenme
Borç batağındaki AKP’li belediye festivallere milyonlar harcamış!46 izlenme
Epstein belgelerinde adı geçen Türk kadını eski Türkiye güzeli çıktı! Kim bu B.K.?174 izlenme
200 lira dolar karşısında can çekişiyor58 izlenme
Hüsnü Mahalli'den operasyon sonrası dikkat çeken paylaşım: 'Herkes ona deli gözüyle bakıyor'3387 izlenme
20 yıldır AKP'ye oy verdiğini söyleyen bir şahıs: "Hükümetin istifa etmesini istiyoruz. Öleceğimi bilsem yine oy vermem!"51 izlenme
Ünlü şarkıcının depremzedelerle dayanışma amacıyla verdiği konserde 'Hükümet istifa' sesleri!58 izlenme
Çorum'da 3 yaşındaki çocuğun cinsel istismar sonucu öldüğü iddiası!69 izlenme
Diyanet'in Kur'an kursunda öğrencileri tekme tokat dövdü!
İnsan kaçakçılığı yapılan AKP'li belediyenin başkanı CHP'yi suçladı! "CHP genel başkan yardımcısı neden Türkiye gündemine taşıdı, o da Malatyalı"
İstanbul Kongresi kararının ardından CHP'nin kongreleri tek tek engelleniyor
Gülşen'in konserde AKP'li başkana ders verdiği video paylaşım rekorları kırıyor!