Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını açıkladı. Buna göre, politika faizini yüzde 8,50'den yüzde 15'e çıkarıldı. Merkez Bankası 27 ay sonra ilk kez faizleri artırmış oldu.
Faiz kararı öncesi güne yatay seyirde başlayan döviz kurları kararın açıklanmasının ardından sert yükselişe geçti.
Karar öncesi 23,54'ten işlem gören dolar/TL 24,63 seviyesine fırlarken, 25,88'den işlem gören Euro/TL ise faiz kararının açıklanmasının ardından 27,06 seviyesine çıktı.
Güne 30,09'dan başlayan sterlin/TL ise 31,42'ye fırladı.
Dün doların satış fiyatı 23,5510 lira, Euro'nun satış fiyatı da 25,7360 lira olmuştu.
FAİZ KARARI EKONOMİSTLERİN BEKLENTİSİNİN ALTINDA KALDI
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) 1.075 baz puan artırılarak yüzde 19,25'e çekileceğini tahmin ediyordu.
Son dönemde müşterileriyle analizlerini paylaşan yabancı kurumlar arasında yüzde 40'a varan faiz tahminleri yapıldı. Ekonomistlerin çoğu faizin yüzde 25'e kadar çıkabileceğini öngörüyordu.
Bloomberg HT anketine katılan kurumların da beklentisi faizin yüzde 25 seviyesine çıkarılacağı yönündeydi.
Yabancılar arasında en temkinli tahmini yapan kurum yüzde 14 ile Standard Chartered olmuştu. En şahin beklentiyi ise yüzde 40 ile Goldman Sachs yapmıştı.
Fakat genelde yabancı kurumlardan gelen beklentiler yüzde 2025 aralığında toplanmıştı.
BirGün
Tren kazasında oğlunu kaybetmişti, anne Sel'e bir dava daha açıldı!112 izlenme
Kadınları tuvalette taciz eden Afgan uyruklu kişiye meydan dayağı!40 izlenme
Fakirliği öve öve bitiremeyen Cübbeli’nin kol düğmeleri İngiliz Kraliyet armalı çıktı68 izlenme
Halka ucuz ürün satan 5 markete kilit vuruldu: Tabelaya 500 milyon lira harcayan Genel Müdür ruhsat için 200 bin TL vermedi22 izlenme
Köfteci Yusuf'un aldığı karar sosyal medyayı ikiye böldü!29 izlenme
4 diploması var, işi yok! Diploması yok, 4 işi var!46 izlenme
Hocaların hocası Mahfi Eğilmez haklı çıktı21 izlenme
Muhtarın bile haberi yok! Dikmen Mahallesi bir gecede "Sakarya" oldu, vatandaşlar şaşkına döndü19 izlenme