Merkez Bankası'nın döviz kurlarını baskılamak için zaman zaman 'arka kapı' döviz satışı yaptığı dile getirilirken, HSBC Başekonomisti İbrahim Aksoy, 20 Aralık’ta 18.36 TL ile tarihi zirveye çıkan doların 'ateşini söndürmek için' TCMB’nin “arka kapı yöntemiyle” 10 ayda 118 milyar dolarlık döviz sattığını söyledi.
10 AYDA 118 MİLYAR DOLARLIK DÖVİZ SATIŞI
HSBC Başekonomisti İbrahim Aksoy, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) dövizdeki artışın önüne geçmek için 2021 Aralık ayından bu yana geçen 10 ay içinde “arka kapı yöntemiyle” 118 milyar dolar sattığını öne sürdü.
Aksoy, aşağıdaki grafikle yaptığı paylaşımında “Eylülde swaplardan arındırılmış net rezervlerin 14.2 milyar dolar artmış olması gerektiğini hesaplıyorum. Fakat rezervlerin 4.2 milyar dolar azalması TCMB’nin Hazine ile olan protokol kapsamında piyasaya eylülde 18.4 milyar dolar döviz arz etmiş olabileceğine işaret ediyor” dedi.
TL, BU YIL DOLAR KARŞISINDA YÜZDE 28 DEĞER KAYBETTİ
20 Aralık 2021’deki döviz atağının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yönetimindeki ekonomi ekibi, TL’deki değer kaybının önüne geçmek için arka arkaya kararları uygulamaya almıştı. Kararlar sırasıyla kur korumalı mevduat (KKM), gelire endeksli senet (GES) ve 900 bin doları aşan şirketlere getirilen kredi kısıtlaması ve ihracatı ithalatından fazla olmayan şirketlere kredi vermeme uygulamaları oldu. Ancak tüm bu önlemler TL’nin bu yıl dolar karşısında yüzde 28 değer kaybetmesinin önüne geçemedi.
Aksoy'un paylaşımı şöyle:
İstanbul Beykoz'da ormanlık alana atılan yanan cisim yangın çıkarttı!92 izlenme
Marketin çöpe attığı tarihi geçmiş yiyecekler vatandaşlar tarafından kapışıldı38 izlenme
Yandaşların köpürttüğü yalanlar nerede? Hiçbiri iddianamede yok15 izlenme
Dost Katar, Rumları stratejik ortak seçti19 izlenme
AKP’li yıllarda hava aracı kazalarında en az 80 asker şehit oldu18 izlenme
Hakim ve Savcılık sınavında laikler böyle eleniyor!646 izlenme
Ormanlar villalara açıldı! Bir imzayla 9 ildeki toplam 1 milyon 17 bin metrekare alan daha orman dışına çıkarıldı31 izlenme
Madeni 5 TL'deki logo tartışma yarattı35 izlenme