ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye'ye ilişkin yeni tahminlerinin yer aldığı raporunu paylaştı. Raporda devam eden asgari ücret görüşmelerine ve gelecek hafta açıklanacak Merkez Bankası'nın faiz kararına yer verildi.
Asgari ücret görüşmelerinin sürdüğünü hatırlatan banka ekonomistleri kararın gelecek haftaki faiz kararından önce alınmasını ve TCMB'nin faiz indirimine aralık ayında 200 baz puanla başlamasını beklediklerini kaydetti.
Türkİş yüzde 45 enflasyon oranı ve yüzde 20'lik refah payıyla asgari ücrette yüzde 74'lük artış talep ettiğini hatırlatan banka asgari ücrette yüzde 35'in altında bir artış beklediğini söyledi.
Raporda, yüzde 35'in altındaki zam beklentisinde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in konu hakkındaki önceki açıklamaları ve dezenflasyon vurgularının göz önüne alındığı belirtildi.
Banka "Ancak daha büyük bir artış ihtimali de göz ardı edilemez" dedi.
Asgari ücrette yüksek artış ihtimalinin 26 Aralık'taki toplantıda 150 baz puanlık daha küçük bir faiz indirimi ihtimalini artırdığı belirtilirken "Ücret artışının büyüklüğüne bağlı olarak Merkez Bankası, Aralık toplantısında faiz indirimine gitmeme kararı bile alabilir" denildi.
Kendi temel senaryolarını 2025'te yıl sonu enflasyonunun yüzde 26, asgari ücret artışının yüzde 30 olduğunu belirten ekonomistler her 10 puanlık artışın enflasyon beklentilerine 22,5 puan ekleme yapılmasını gerektireceğini ve 2025'teki faiz indirimlerinde alanı daraltabileceğini söyledi.
Sözcü
Özgür Özel Erdoğan’ın 'hazmedemediler' sözlerine cevap verdi: "Üstümüze alınmıyoruz"34 izlenme
AOÇ'nin talan sürecini adım adım anlattılar!95 izlenme
3 iş insanını Cunda Adası'nda şoke eden olay! Erkek oldukları için restorana giremediler39 izlenme
İnşaat işçisi bir solukta sahtekâr hacıların hocaların maskesini indirmiş !581 izlenme
AKP'li belediyenin yöneticisi; Atatürk'e hakaret etti, FETÖ'yü övdü, cezasız kaldı, halâ yönetici!93 izlenme
Güllü’nün ölümünde şüphe derinleşiyor: Sultan’ın tedirgin tavırları dikkat çekti!66 izlenme
Eczacılardan Suriyeli mülteci isyanı: "Aylardır para yatmıyor"24 izlenme
Atatürk'ün hatırası yine çöpte!227 izlenme
MEB’den Maarif Vakfı’na 351 milyon lira kaynak!
AKP’li Bahçelievler Belediye Başkanı '36 bin liralık ayakkabısıyla' pazara indi, bir de üstüne domates fiyatı için esnafı azarladı!
Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın 'FETÖ' arşivi saçıldı!
Hakim Berman'dan taraflara kritik sorular! 'Zarrab'ın kurduğu şebekede, kimler mali çıkar sağladı?'