Sosyal medyada bir X hesabından yapılan paylaşımda kalabalık bir metroda yurttaşların tepkileri görülürken “M3 Bakırköy SahilKayaşehir metro hattının uzaması sonrası İBB’nin taahhüt ettiği yeni araçları almaması sebebiyle, hatta hemen her gün her saat izdiham yaşanıyor. Bu sabah kaydedilen görüntüler İstanbulluların çilesini gözler önüne serdi” notu yer aldı.
Görüntüyü gaflarıyla gündemden düşmeyen AKP’nin İBB Başkanı adayı Murat Kurum da kendi hesabından alıntılayarak “İstanbul’a bu çile reva mı?” diyerek paylaştı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), paylaşıma karşı kurumsal açıklama yaptı ve “10 Mart 2024 Pazar günü M3 Bakırköy SahilKayaşehir Merkez Metro Hattı KirazlıBakırköy Sahil etabı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından tamamlanarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) devredilmiştir. Bakanlık tarafından uzatma istasyonları ile birlikte devredilmesi gereken 72 adet araç ise İBB’ye teslim edilmemiştir” hatırlatmasında bulundu.
İBB’den yapılan yazılı açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Mevcut M3 Metro Hattı’nın uzatması mahiyetinde olan KirazlıBakırköy Sahil etabının, 10 Aralık 2010 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu kararının 9a maddesinin 1. bendi uyarınca, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca yapılması ve araçlarının temin edilmesi kararlaştırılmıştır. 2013E061789 proje numarası ile 2022 yılı Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı yatırım bütçesinde de inşaatın ve 72 adet raylı sistem aracının bakanlık tarafından sağlanacağı belirtilmiş ve bütçelenmiştir. 10 Mart 2024 Pazar günü M3 Bakırköy SahilKayaşehir Merkez Metro Hattı KirazlıBakırköy Sahil etabı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından tamamlanarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) devredilmiştir. Bakanlık tarafından uzatma istasyonları ile birlikte devredilmesi gereken 72 adet araç ise İBB’ye teslim edilmemiştir. Yeni etabın tamamlanması ile birlikte hattın uzunluğu 18,2 kilometreden 26,7 kilometreye, istasyon sayısı 13’ten 19’a çıkmıştır. Taahhüt edilen araçların teslim edilmemesi nedeniyle; hattın filosuna 72 araç eklendiği takdirde saatlik tek yönde 19 bin üstünde olması planlanan yolcu kapasitesi, mevcut araçlar M9 Hattı’ndan ek araçlarla takviye edildiği halde 8 bin 700’e düşmüştür. Uzayan parkur yeni araçlarla takviye edilemediğinden uzatma öncesi yoğun saatlerde 4,5 dakika olarak uygulanan sefer aralığı 7,5 dakikaya çıkmıştır.
Bu durum; M3 Hattı’nın genelinde sefer aralığının uzamasına, yolcu yoğunluğunun artmasına ve yolcu konforunun olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır. Önemle hatırlatırız ki, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin her türlü yatırımı, Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığı ve Hazine nezdinde verilecek onaylara tabi olduğu gibi, tüm ilgili kurumlarca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı adına tanımlanmış bir yatırım kalemi için İBB’nin bir ihale yürütebilmesi dahi mümkün değildir. Bakanlık nezdinde bu konuda yaptığımız yazılı ve sözlü girişimlere yanıt verilmemesi üzerine geçen yıl başka bir hattımız için gerçekleştirilen araç ihalesi kapsamında yapılan revizyonla 40 adet aracın bu bölgedeki açığı kapatmak üzere siparişi verilmiştir. Bu araçlar teslim edilene ya da bakanlık tarafından gerekli edimler yerine getirilene kadar İETT tarafından hattımıza ek otobüs seferleriyle destek verilmektedir.”
Öte yandan Galata Köprüsü’ne asılan Murat Kurum’un seçim afişinin T1 tramvay hattının enerji teline dolanması sonucu seferler aksadı. Metro İstanbul’dan yapılan açıklamada, seferlerin daha sonra normale döndüğü açıklandı.
Tele1
CHP'li Gökçen'den Bahçeli'nin "KKTC parlamentosu seçim sonuçlarını kabul etmemeli" sözlerine tepki: "Bahçeli'ye sormak lazım size kaç katılım lazım? Ellerinden gelse KKTC'ye kayyumm atamayı düşünecek"22 izlenme
Saldırıya uğrayan Sabahattin Önkibar: "İBB ile El-Nusra'nın bağı var", "İstanbul seçimleri için Barzani'den yardım istendi"305 izlenme
İktidar 'Ticari Sır' diyor hiç bir şeye cevap vermiyor! Aşı da, zeytinyağı da “Ticari Sır” sayıldı!100 izlenme
Bilal Erdoğan'ın sınıf arkadaşına THY'de yeni görev10 izlenme
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleri konuşulurken kızı Sümeyye Erdoğan'dan bir sürpriz geldi.31 izlenme
Karacabey Belediyesi’nden kelepir arazi! Amaç bütçe açığını kapatmak!49 izlenme
12 bin kadın ‘ölüm’ korkusuyla 24 Haziran’da oy kullanamayacak294 izlenme
"Ekonomiyi hurdaya çıkardığınızın kanıtı"34 izlenme
Sağlık Bakanı açıkladı: 55.802 yeni vaka tespit edildi, vaka sayısı 4.268.447'ye, can kaybı da 35.926’ya yükseldi!
AKP'li belediye başkanı silahlı baskın yaptı iddiası! Erdoğan rozetini takalı daha bir yıl oldu
İstanbul'da son anket: Ekrem İmamoğlu ile Murat Kurum arasındaki fark dikkat çekti, 'İYİ Parti adayı' yüzde 3'ü göremedi
İBB'nin kreş ve yeşil alan planına da Saray İttifakı'ndan ret!