Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), iç siyasette ana muhalefet partisi CHP’ye yönelik alınan “mutlak butlan” kararının piyasalarda yarattığı hareketlilik ve Ortadoğu eksenli jeopolitik risklerin tetiklediği kritik haftada milyarlarca dolarlık döviz satışı gerçekleştirdi.
Uluslararası haber ajansı Reuters'ın bankacılık kaynaklarına dayandırdığı finansal hesaplamalara göre, Merkez Bankası'nın piyasayı fonlamak ve döviz talebini dengelemek amacıyla yaptığı satışların tutarı yaklaşık 7 milyar doları buldu.
Atılan bu adımların ardından Merkez Bankası'nın hem net hem de brüt rezervlerinde sert düşüşler kaydedildi.
Finans analistleri ve bankacıların resmi verilere dayandırarak yaptığı projeksiyonlar, döviz satış işlemlerinin çok büyük bir bölümünün siyasetteki hareketliliğin tavan yaptığı perşembe günü gerçekleştiğini ortaya koydu.
Hesaplamalara göre, 7 milyar dolarlık toplam döviz satışının yaklaşık 3 milyar dolarlık kısmı, CHP’ye yönelik “mutlak butlan” kararının kamuoyuna duyurulmasının hemen ardından piyasada oluşan ani talep patlamasını göğüslemek adına doğrudan yapıldı. Geriye kalan milyarlarca dolarlık satış dalgasının ise bu kararın öncesinde, Hürmüz Boğazı'nın kapanmasıyla tırmanan İran Savaşı kaynaklı küresel ve yerel piyasa endişelerini dizginlemek amacıyla hafta geneline yayıldığı aktarıldı.
Merkez Bankası'nın döviz piyasasına yaptığı bu yoğun müdahalelerin bilançosu rezerv tablolarına da doğrudan yansıdı. Reuters’a bilgi veren iki kıdemli bankacının hesaplamalarına göre;
TCMB’nin net rezervleri, geçen hafta yaklaşık 5 milyar dolarlık kayıpla 47 milyar dolara geriledi.
Piyasa oyuncularının en çok dikkat ettiği göstergelerden biri olan swap (para takası) hariç net rezervler ise daha sert bir düşüş gösterdi. Tek haftada 8,5 milyar dolar azalan swap hariç net rezervler, 29 milyar dolar seviyesine indi.
Merkez Bankası'nın bünyesindeki altın ve döviz varlıklarının birleşiminden oluşan toplam (brüt) rezervlerinde de benzer bir kan kaybı izlendi. Yaşanan çifte kriz dalgasının etkisiyle brüt rezervler tek bir haftada 8,5 milyar dolar birden azalarak 160 milyar dolar seviyesine kadar geri çekildi.
Jandarmadan Yüksel Güran’a zor soru: "Neden açıklamıyorsunuz?"112 izlenme
Savcılıktan 'isyan eden esnafa soruşturma' açıklaması17 izlenme
Adıyamanlıların 'Abdurrahman Tutdere' isyanı: “Yeter. Acımızdan öldük yeter. Çocuklarımız işsiz yeter. Allah’tan korkun yeter”30 izlenme
Komünist Başkan Maçoğlu: Temsil ağırlama giderlerini 1 milyondan 30 bine düşürdük111 izlenme
Şırnak’ta 4 jandarma ve 1 güvenlik korucusu şehit oldu65 izlenme
SGK'da fazladan 9 milyar liralık açık çıktı!209 izlenme
Rawest Araştırma: Kılıçdaroğlu ilk turda doğu illerinde yüzde 60'ı aşıyor37 izlenme
Hasan Sözbilir'den olay sözler: "Depremin gerçek büyüklüğü..."123 izlenme
CHP lideri Kılıçdaroğlu'ndan 29 Ekim mesajı: "Doğum günün kutlu olsun Türkiye"
Süleyman Soylu'ya ilişkin paylaşım yaptı: Başına gelmeyen kalmadı!
Economist'ten Türkiye analizi: "Dönüşü olmayan noktaya yaklaşıyor"
Eğitim-İş’ten tepki: "10 Kasım’da siren bile çalınmayacak” talimatı mı verildi?