İktidar, Eskişehir Beylikova’daki nadir toprak elementleri (NTE) rezerviyle ilgili endüstriyel tesisin bu yıl devreye alınacağını açıklarken akademisyenler, Türkiye’nin NTE üretiminde araştırmageliştirme (ArGe) ve işbirliğine ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Prof. Dr. Etem Karakaya, Türkiye’nin nadir toprak elementlerindeki değer zincirine girebilmesi için yüksek maliyetli teknoloji transferi, büyük ölçekli finansman ve küresel pazarlara erişim gibi yapısal engelleri aşması gerektiğini vurguladı.
ABD, KANADA, İSVİÇRE ADAY
Akademisyen Karakaya, “Türkiye için asıl sınav, yüksek katma değerli üretimi, çevresel sürdürülebilirlik ile birlikte tasarlayan bir NTE stratejisi kurabilmek olacak” yorumunu yaptı. Rezerv büyüklüğünün tek başına stratejik güç getirmediğini vurgulayan Karakaya, nadir elementlerin madencilik aşamasındaki küresel pazar değerinin geçen yıl itibarıyla yalnızca 600800 milyon dolar seviyesinde olmasına karşın NTE temelleri nihai ürünlerin değerinin 40 milyar doları aştığını kaydetti.
Etem Karakaya, “NTE’de asıl stratejik önem taşıyan aşama elementlerin nihai teknolojik ürünlere dönüştürülmesi olacak. Bu hedeflerin başarıyla hayata geçirilmesi ise birçok yapısal engel nedeniyle kolay görünmüyor” ifadesini kullandı. Karakaya, Türkiye’nin NTE’de teknolojik altyapısının Çin’e karşı ‘yetersiz’ olduğuna dikkat çekerek Ankara’nın; ABD, Kanada, İsviçre gibi ülkelerle işbirliği görüşmeleri yaptığını yazdı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, geçen yılki Beyaz Saray ziyaretinde NTE’ler de gündeme gelmişti.

Eskişehir’deki nadir element rezervinin büyüklüğü tartışma konusu olmaya devam ediyor. AKP, 694 milyon tonla dünyanın en büyük ikinci NTE rezervinin Beylikova’da keşfedildiğini vurgularken, akademi dünyası bu açıklamalara mesafeli yaklaşıyor. Etem Karakaya, Beylikova’daki rezervin büyüklüğü ve niteliğinin henüz net olmadığını kaydederek “ Akademik çalışmalar Türkiye’deki yatakların yüzde 0.2’si ile yüzde 2’sinin nadir toprak oksitlerinden oluşmasının muhtemel olduğunu gösteriyor. Bu ise 1.4 milyon ile 14 milyon ton arası NTE rezervi anlamına geliyor” diye konuştu.
Sözcü
Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat hakkında görevden uzaklaştırma kararı21 izlenme
İtirafçı tutuklandı! Narin'in kaybedilmesinde 50 dakika detayı195 izlenme
‘Kemalist darbe geliyor’ provokasyonunun arkasındaki amaç ne?868 izlenme
Deprem bölgesinde Tarım Bakanı'na protesto "50 saatten sonra mı gelmek aklınıza geldi? Bir tane vinç bile getiremediniz bir tane vinç"67 izlenme
Sedat Peker'den yeni paylaşım! 'Demirören paralarını yurtdışına kaçırmadan tüm mallarına el koyun'62 izlenme
Maddi durumu iyi olan öğrencilere burs, kötü olan öğrencilere kredi124 izlenme
Erdoğan emekliye hüsran haberi verdi32 izlenme
Ekonomistlerden beklenen yüzde 25'lik asgari ücret artışına tepki27 izlenme
Çiftçi halini daha nasıl anlatsın? 'Çiftçinin halini görün, hayatımda hiç pet şişelerle mazot aldığımı hatırlamıyorum. Batırdınız bizi!'
Özışık inkâr etti, Başarır belge paylaştı! "Umarım görünce utanır"
Bekir Bozdağ'ın 'yeniden' Adalet Bakanı olmasıyla ilgili çarpıcı iddialar: Öcalan ev hapsine çıkacak, AKP iktidarı kaybederse...
Erdoğan, 'bozdur' dedikçe dolar rekor kırdı! İlk çağrıdan bu yana 86 milyar dolar birikti!