ABD’nin çok satan gazetelerinden New York Times, ABD’nin müttefiklerinde demokrasinin düşüşte olduğuna dair kapsamlı bir analiz hazırladı. Analizde İsveç merkezli VDem isimli kâr amacı gütmeyen kuruluşun verileri kullanıldı.
Washington yönetiminin desteklediği ülkelerde demokrasi azalma oranlarının ABD müttefiki olmayan ülkelerin iki katına ulaştığını yazan New York Times, “ABD ve müttefikleri son 10 yılda küresel demokrasinin gerilemesinde büyük paya sahip. ABD müttefikleri dünyanın geri kalan ülkelerine göre ortalamada yine daha demokratik görülüyor. Fakat neredeyse hepsi 2010’dan beri demokraside erozyona uğradı. Buna seçimlerde adillik, yargı bağımsızlığı gibi alanlar da dahil” yorumunu yaptı.

New York Times, rapora geniş yer ayırdı.
1990’LARDA İYİLEŞME VARDI
Fransa ve Slovenya gibi ülkelerdeki bazı kurumlarda demokrasinin gerilediği belirtilirken, “Bazı durumlarda seçimle göreve gelen isimler daha çok diktatör gibi davranıyor ve siyasi kurumlarda da aşınma meydana geldi. Genelde ABD müttefikleri bu trende uyuyor. Türkiye, Macaristan, İsrail ve Filipinler örnek gösterilebilir” ifadesi kullanıldı.
Gazete, 1990’larda aralarında Türkiye ve Güney Kore’nin de olduğu 19 ABD müttefikinin demokratik olarak iyileştiğine dikkat çekerken o dönemde bu yönde bir trend olduğunu hatırlattı.

İsveç merkezli kuruluşun hazırladığı raporda, Türkiye, kırmızı renkle gösterilirken demokrasinin gerilediği yorumu yapıldı.
RAPORDA ÖNE ÇIKAN DETAYLAR
Raporda aralarında Brezilya, Hindistan ve Türkiye’nin de olduğu bazı G20 ülkelerinin demokrasinin en çok azaldığı 10 ülkeden bazıları olduğuna dikkat çekilirken, “Türkiye’de basın özgürlüğünün, akademinin, sivil yaşamın azalmasında ve yanlış bilginin yayılmasında 2010’dan beri bir artış yaşandı” yorumu yapıldı.
Son 10 yılda demokrasi konusunda gerilemenin yaşandığı ülkeler arasında Türkiye üçüncü sırada yer alırken, Türkiye’nin önünde Polonya ve Macaristan yer aldı.
https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/newyorktimestanturkiyeanalizidemokrasigeriliyor6771970/
Eski emniyet müdürü Hanefi Avcı'dan kritik Sedat Peker değerlendirmesi "Bildiklerinin yüzde 10'unu anlattı"63 izlenme
İtirafçı 'İBB'den paramı alamadım' demişti: Hakedişlerin yatırıldığı belge sunuldu!27 izlenme
Türk bayrağına ve Atatürk’e rezil hareket yapan resim öğretmeni tutuklandı30 izlenme
Yastık altındaki altınları isteyeceğinize, İngiltere'ye rehin verilen altınları getirin !766 izlenme
Özgür Özel'in A Takımı belli oldu: Dikkat çeken 'Kılıçdaroğlu' detayı42 izlenme
Şirketler döviz yüzünden köşeye sıkıştı56 izlenme
İmamoğlu'ndan İBB soruşturmasına sert tepki: "Biz milyon milyon büyüyoruz"36 izlenme
"Kanal İstanbul, hepimizin sırtına 100 milyar dolarlık yeni vergi yükü bindirecek"85 izlenme
Şehitliğe girişi yasaklayanlar şehide saygı dersi veriyor, insan utanır be!
Antalya'da silahlı Suriyeliler, kavgalı oldukları bir başka Suriyeli gruba kamyonet kasasında baskına gitti!
Diyanet’e bağlı merkezin bütçesi yüzde 600 arttı!
88 TL'lik faturanın 17 TL’si vergi ve fon!