MİLLİ Eğitimde çocuklara yönelik Anayasa’daki laiklik ilkesine aykırı uygulamalar tartışma yaratırken bir hamle de Ankara Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Gençtürk’ten geldi. Gençtürk tüm okullarda hayata geçirilmesi planlanan “Gelenekten Geleceğe Hikmet Yolculuğu” programını başlattı.
Program kapsamında Mamak’taki toplam 220 ilkokul, ortaokul ve liselerde şubattan mayısa kadar haftalık etkinlik planı oluşturuldu. Programda kandil ve iftar etkinliklerinden hadis sohbetlerine, din görevlisi ve mahalle ‘kanaat önderi’ davetlerinden kapanış sofrasına kadar aylık uygulanacak bir takvim hazırlandı. Programda okullarda “Milli ve Manevi Günler Özel Sohbeti”, “İsraf Konulu Sohbet”, “Hz. Muhammed’in hadisleri” “okullara din görevlisinin davet edilmesi” planlandı. Mayıs ayında iki hafta boyunca mahalledeki ‘kanaat önderlerinin’ okullarda öğrencilerle buluşması için program yapıldı. Okulların, yürütülen faaliyetlere ilişkin veri ve sonuç raporlarını İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne iletmesi istendi.
GAZALİ REFERANSI
Programın “Amiral Projesi” ise lise öğrencilerine yönelik “Mamak Hikmet ve Genç Akademi Atölyeleri” oldu. Liselerde 912. sınıfları kapsayan programda, Nurettin Topçu’nun “İsyan Ahlakı” ve Gazali’nin erdem anlayışı gibi referanslarla şahsiyet sahibi birey yetiştirilmesi ve yerli düşünürler tanıtılacak. Ayrıca öğretmenlerden, öğrencilerin katılımını bildirmek için yine gözlem formları hazırlaması istendi. “Veliokul irfan sofraları” adı altında düzenlenecek buluşmalarla öğrencilerin aileleriyle birlikte dini içerikli etkinliklerde bir araya gelmesi hedeflendi. “Nezaket, adabı muaşeret ve dürüstlük gibi kavramların çocuklara sadece okulda değil, evde ve mahallede de yaşatılarak öğretilmesini sağlamanın” hedeflendiği belirtildi.
RAMAZANIN başlaması dolayısıyla birçok ilde, sivil toplum kuruluşlarının organizasyonuyla fener alayı düzenledi. Bazı illerdeki yürüyüşlerin İnsanı Yardım Vakfı (İHH) tarafından düzenlendiği görülürken çocukların dini pankartlarla ön sıralarda yürütülmeleri dikkat çekti.

Eğitim Sen Ankara 1 No’lu Şube Başkanı Mehmet Aydoğdu, okullarda düzenlenecek bu etkinliklere itiraz etti.
Aydoğdu, Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yazdığı dilekçede bazı etkinliklerin Anayasa’da güvence altına alınan laiklik ilkesi ve eğitimde tarafsızlık yükümlülüğü açısından sakınca doğurabileceğini belirterek yeniden düzenlemesi gerektiğini talep etti.

Kandil ve iftar organizasyonları ile din görevlisi davetlerinin belirli bir dini inanç pratiğiyle doğrudan bağlantılı olduğu vurgulanan dilekçede şu ifadelere yer verildi:
“Proje kapsamındaki dini içerikli etkinliklerin zorunlu program unsuru olup olmadığının açıklanması, bu etkinliklere katılımın tamamen gönüllülük esasına dayandığının açık biçimde yazılı olarak bildirilmesini, katılmayan öğrenciler bakımından herhangi bir ayrımcılık, notlandırma, değerlendirme veya fişleme yapılmayacağına dair güvence verilmesi gerekmektedir.”

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), okullara gönderdiği ramazan genelgesi nedeniyle AKP’li Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin hakkında ‘Anayasayı ihlal’ ve ‘görevi kötüye kullanma’ iddialarıyla suç duyurusunda bulundu. Dernek gönderilen genelge ile suç işlediğini öne sürdüğü Yusuf Tekin hakkında kamu davası açılmasını talep etti.
CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in ramazan genelgesinde öğrencilerden iftar sofrası fotoğrafı istenmesine sert tepki gösterdi. Bülbül “Bu açıkça evlerimize, sofralarımıza ve inançlarımıza müdahaledir. Boş ramazan sofrasının resmini isteyeceğine öğrencinin beslenme çantasını doldurmalı” dedi.
NEFES
Türker Ertürk'ün mükemmel anlatımıyla Atatürk ne demek ?951 izlenme
Mansur Yavaş 'Heykellere 342 milyon harcanmış ! Harcadığınız paranın faizini ödüyorum !'571 izlenme
Gaziantep’te uzun namlulu silahlarla sokağa çıkıp poz kesen kişilere ters kelepçeli gözaltı48 izlenme
HDP Nasıl %12 Alır? Diyen Cübbeli Ahmet Hoca'dan Tartışılacak Sözler39 izlenme
Bu ülkelerle aynı tabloda olmak size ne hissettiriyor?22 izlenme
AKP üyesi kadın isyan etti 'Teşkilatların durumu vahim. Öyle pislikler dönüyor ki ben artık utanıyorum!'72 izlenme
Eşine özel kadro açan rektörün 22 ayrı koltuğu işgal ettiği ortaya çıktı!115 izlenme
Türklerin en çok ziyaret ettiği Karadağ'da neler oluyor? 'Türklere ölüm' sloganıyla sopalarla lince kalkıştılar! Başbakan paylaştı, Türklere vize getiriliyor!13 izlenme
Tarım ve Orman Bakanlığı'nda 131 bin TL’lik zarar!
Sorumsuzluğun böylesi: Romantizm uğruna felaketi yaşattılar! Evlilik teklifinde orman yandı
İnce’den Feyzioğlu’na adli yıl açılış töreni çağrısı
Bir il bu seçim sonuçlarını konuşuyor: Kıran kırana geçen seçimi iktidara rağmen kazandı!