İktidar “bütçede kaynak yok” diyerek emeklinin bayram ikramiyesine sadaka verir gibi sadece bin lira zam yaptı. Zammın bütçeye 28 milyar lira ek fatura çıkardığı ifade edildi. Ancak emekliden esirgenen kaynağın 6 katı sürpriz İstanbul Büyükşehir Başkanı Ekrem İmamoğlu gözaltısıyla bu yıl bütçeden uçup gidecek. Kurda yaşanan artışın merkezi yönetim bütçesine toplamda 948 milyar lira ek yük getireceği, özel sektörün borçlarını da 260 milyar lira artıracağı hesaplandı. İYİ Parti Ekonomi ve Kalkınma Politikaları Başkanı Dr. Erhan Usta, İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ülke ekonomisine etkisini teknik bir çalışmayla ortaya koydu. Dr. Usta, operasyonun ardından ateşi yükselen dövizin müdahalelerle kısmen dizginlense de doların 1 lira 80 kuruş civarında yukarıda kaldığını, bu durumun bütçe harcamaları ile kamu ve özel sektörün borcuna devasa ek yük getireceğini hesapladı.
İşte Usta’nın hesabı:
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kurda 1 liralık artışın bütçeye 90 milyar lira ilave yük getirdiğini açıklamıştı. Şimdi kur 1.8 TL arttı. Bu artış 2025’in bütçe harcamalarını 162 milyar lira yükseltecek. Bu hesabın içerisinde; yıl içerisinde ödenecek faiz, KÖİ ödemeleri (en az 10 milyar TL) savunma harcamaları ile diğer kura bağlı harcamalar yer alıyor.
1.8 liralık kur artışı bütçenin mevcut iç ve dış borç anapara ödemelerine 358 milyar lira ek yük getirecek.
İç borcumuz enflasyon, döviz ve altına endeksli. Bu nedenle önümüzdeki dönem ödeyeceğimiz iç borç faiz ödemeleri 346 milyar TL artacak.
Bu yılın kalan 9 ayında iç ve dış borçların faiz ödemelerinde 82 milyar artış olacak.
Merkezi yönetim bütçesine toplam yükü ise, 948 milyar TL olacak.
İYİ Parti Milletvekili Erhan Usta, kurdaki artışın kamunun yanı sıra döviz borcu olan özel sektör firmalarının borç yükünde de ciddi artışa yol açtığını söyledi. Usta, “Özel sektörün brüt dış borç stoku 305 milyar dolar. Kurdaki 1 lira 80 kuruşluk artış özel sektörün brüt dış borcunu 549 milyar TL artırdı. Ancak özel sektörün bir de döviz varlıkları var. Hesap varlıklarla yükümlülükler dikkate alınıp net döviz pozisyonu üzerinden yapıldığında özel sektörün dış borç yükündeki artış 260 milyar lira oluyor” dedi.
Sözcü
Prof. Dr. Murat Dilmener corona virüsü sebebiyle hayatını kaybetti115 izlenme
TÜİK'in enflasyon verilerine ilişkin çarpıcı yorum! "Asgari ücret 2 ayda 2021'in gerisine düştü"57 izlenme
Fatih Portakal'dan Teğmen Çelebi'yi uykusuz bırakacak açıklama: "Vah vah yaradan kimseyi onun durumuna düşürmesin"59 izlenme
Bakan Yumaklı: Kemer hariç tüm yangınlar kontrol altında21 izlenme
CHP’li Karabat: "Tonlarca et, dört markete ucuza satıldı"38 izlenme
Herkes bu soruyu soruyor: Damatların sırrı ne?128 izlenme
Alevi yurttaşlar hedef mi alındı? Teşkilat dizisindeki karakterin adı Meclis gündemine taşındı38 izlenme
Emekli vatandaşların 'geçim' isyanı: "Etin tadını unuttuk"23 izlenme
Erdoğan'ın doğalgaz müjdesi yeni değilmiş: Daha önce açıklandığı ortaya çıktı
Teğmenlerin avukatından 'astsubay alımında Risale-i Nur' sorusu
REZALET! 'Keşke yunan galip gelseydi' diyen Mısıroğlu'na Türk Bayraklı tören!
Vize krizi: Hangi ülke Türklere en çok ret veriyor?