13 Haziran’da İsrail’in başlattığı “Yükselen Aslan” operasyonunun ardından İran’ın misilleme olarak düzenlediği “Gerçek Vaat” saldırısıyla bölgedeki çatışmalar savaşa dönüştü. Orta Doğu'da İsrail ve İran arasında tırmanan kriz 7. gününe girerken, iki ülkenin karşılıklı saldırıları devam ediyor.
İsrail’in yoğun hava saldırılarında, aralarında İran Genelkurmay Başkanı Bakıri ve Devrim Muhafızları Komutanı Selami’nin ve 9 nükleer bilim insanının da bulunduğu en az 224 kişi hayatını kaybetti. İran ise yanıt olarak Tel Aviv, Kudüs ve Hayfa’ya yüzlerce İHA, balistik ve hipersonik füze fırlattı. İsrail’in hava savunma sistemi 'Demir Kubbe' bu saldırıların tamamını durdurmakta yetersiz kaldı. İsrail tarafında da şu ana kadar en az 24 kişi yaşamını yitirdi.
Savaşın 7. gününde İsrail, İran’ın Arak Nükleer Tesisi'ni hedef aldı. İran, nükleer tesise yapılan saldırıya misilleme olarak İsrail’i yeniden çok sayıda balistik füze ile vurdu. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, ülkenin kuzey bölgelerinde alarm sirenlerinin çaldığı ve halkın sığınaklara yönlendirildiği bildirildi. İşte İsrailİran çatışmasında dakika dakika yaşananlar...
İsrail, İran'ın başkenti Tahran'a yönelik yeni saldırı başlattığını bildirdi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu son açıklamasında, İran'da rejim değişikliğini hedeflemediklerini ancak nihayetinde bunun gerçekleşebileceğini ifade etti. Netanyahu, rejim değişikliğinin İran halkının kararı olduğunu dile getirdi.
Netanyahu ayrıca, İran'a ait bütün nükleer tesisleri vurabileceklerini belirtti.
İran Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC), İsrail’e yönelik düzenlenen "Gerçek Vaad 3" operasyonunun 15'inci saldırı dalgasının başlatıldığını duyurdu.
IRGC, saldırıda İsrail’in başkenti Tel Aviv ile Hayfa’daki askeri hedeflerin ve savunma sanayi ile ilgili endüstriyel merkezlerin hedef alındığını belirterek, saldırıda füze ve dronların kullanıldığını açıkladı. IRGC, saldırıda 100'den fazla dron fırlatıldığını aktararak, saldırıların artarak devam edeceği vurgulandı.
Savaş boyunca sirenlerin çaldığı İsrail'de bir kez daha sirenler çaldı. Yeni füze dalgası için sinyal verildi. İsrail 'İran'dan yeni füze fırlatıldı' açıklamasını yaptı. İkinci bir emre kadar sığınaklarda kalınması için çağrı yapıldı.
Devrim muhafızları ABD Başkanı Donald Trump’a tehdit savuran bir açıklama yaptı. Açıklamada “ ABD Hamaney’i hedef alırsa fırtına kopacak” denildi.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, yarın Cenevre’de Avrupalı mevkidaşları ile görüşeceğini doğruladı. Arakçi “Soroka Hastanesi’nde yüzeysel hasar oluştu. İsrail’in istihbarat karargahı vuruldu” dedi.
Irak’ta Şiilerin dini mercisi Ali esSistani, İran’da siyasi ve dini yönetimin hedef alınmasından endişe duyduğunu söyledi.
Necef kentinde ikamet eden Sistani’nin ofisinden İsrail'in İran'a saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, İran’a yönelik devam eden İsrail saldırıları kınanırken “Ülkenin (İran’ın) dini ve siyasi liderliğinin hedef alınmasına yönelik tehditleri büyük bir endişeyle karşılıyoruz. Suç teşkil eden böylesi bir eylem; dini ve ahlaki değerleri açıkça hiçe saymanın yanı sıra uluslararası teamülleri ve yasaları da ihlal ediyor." ifadeleri kullanıldı.
İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'daki Zahiriye beldesinde cadde üzerinde hendek kazarak dükkanların açılmasını engelledi.
Zahiriye Belediyesi yetkilisi Süleyman Ebu Allan, İsrail askerlerinin ElHalil şehrinin güneyindeki beldedeki ihlallerine dair bilgi verdi.
Ebu Allan, "İsrail güçleri, buldozerler eşliğinde beldenin girişindeki Ramadin Kavşağına saldırarak ana cadde boyunca hendek kazdı. Ana caddenin kazılmasıyla yaklaşık 1000 dükkan yoldan ayrıldı." dedi
Gerçek Gündem
Ankara’da ‘ücretsiz ulaşım’ ile ilgili yeni karar37 izlenme
PTT bu yılın ilk 4 ayında 76 ilde zarar etti!40 izlenme
Memur ve emeklinin yeni maaş tablosu ortaya çıktı: Anket sonuçları ipucunu verdi15 izlenme
'Müslümanım' diyen istismarcı tahliye ediliyor!148 izlenme
Türk vatandaşlarını taşıyan uçaklar İstanbul’a inmeye başladı143 izlenme
Genç avukat Mert Erdoğan; Sınavı geçti, torpile takıldı, canına kıydı87 izlenme
Kahramanmaraş Pazarcık'ı bu kez de fırtına vurdu: Bir kişi hayatını kaybetti, 34 kişi yaralandı59 izlenme
Tacizden kaçan kadının imdadına savcı yetişti: 17 yıl hapis talebi54 izlenme
Cami yapmak isteyen CHP'li belediyeye AKP engeli!
300 milyon dolar Türkiye'de buhar oldu: Bahis vurgununun altından Cehennem Melekleri çıktı
Deli Dumrul’a Portekiz formülü: Hazine garantili projelerde yenileme mümkün!
700 bin liralık borcu faizle 2,3 milyon liraya çıkan üretici: Bitmiş durumdayız