Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S400 füzeleri nedeniyle gerilen ABD ilişkilerinde sıcak bir gelişme yaşandığı iddia edildi. Reuters haber ajansı, Türkiye’nin 40 adet F16 savaş uçağı ve varolan yaklaşık 80 uçak için modernizasyon kiti satın almak için ABD’ye talepte bulunduğunu öne sürdü.
KONGRE’NİN ONAYI GEREKİYOR
Konuya yakın kaynakların verdiği bilgiye göre siparişin değerinin milyarlarca dolar olduğu tahmin ediliyor. Satın alma, ABD’nin Yabancı Askeri Satışlar düzenlemelerine tabi olduğu için ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan ve ABD Kongresi’nden onay alması gerekecek.
Türkiye, daha önce yine Lockheed Martin tarafından üretilen F35 savaş uçaklarından 100 adet satın almak için siparişte bulunmuş ancak Ankara’nın Rusya’dan 2019 yılında S400 savunma sistemi satın almasından sonra Washington yaptırım olarak bu satışları askıya almıştı.
Türkiye’nin Rusya ile yakınlaşması, Akdeniz’deki sondaj çalışmaları, Halkbank ile ilgili suçlamalar ve Suriye’deki gelişmelerle ilgili yaşanan görüş ayrılıkları yüzünden Ankara ve Washington arasında son 5 yıldır soğuk rüzgarlar esiyor.
Reuters, savaş uçakları için yapılan siparişlere Kongre tarafından onay verilmesi sürecinin Rusya’dan S400 satın alınması ve insan hakları ihlalleriyle ilgili şikayetler yüzünden zor olacağı yorumunu yaptı.
ABD, Türkiye’ye yönelik yaptırımlar çerçevesinde Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir ve burada çalışan üç yetkiliyi 2020 yılında kara listeye almıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta, Türkiye’nin Rusya’dan ikinci parti S400 savunma sistemi alma niyetinde olduğunu bildirmişti.
https://www.krttv.com.tr/gundem/ortaligikaristiracakf16iddiasih96150.html
Yok böyle bir skandal! Kadın yolcuyu otobanda indirip darp ettiler!28 izlenme
AOÇ arazisine yapılan bina mahkemelik oldu!120 izlenme
Pazardan yükselen feryat: "Her istediğimi alamıyorum maalesef, bakıp gidiyorum"26 izlenme
Mediar Araştırma'dan son anket: AKP çoğunluğu kaybediyor!243 izlenme
İBB soruşturmasındaki 'tanık'lardan biri AKP’nin adayı çıktı34 izlenme
Erdoğan konuştukça halk fakirleşiyor!46 izlenme
‘Soygun düzeniyle 25 milyar dolar kazandı’17 izlenme
Bahçeli'den erken seçim açıklaması: "Yalan ve yaygara"39 izlenme
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıkladı: Türkiye’deki vaka sayısı 156.827’ye, vefat sayısı ise 4.340’a yükseldi!
Kriz bankalara yaradı
Mahmut Tanal'dan "Hulusi Akar'ın kızı" tepkisi! Tanal TBMM'de sunum yapan YÖK Başkan Vekilini terletti
Atatürk heykeline çirkin saldırıda yeni gelişme