Yetkilendirmeye ilişkin bilgi konuya yakın dört kaynaktan edinildi.
Türkiye’nin en büyük altyapı projelerinden biri olan ve Osmangazi köprüsünü de içeren Gebzeİzmir otoyolunun ihalesini Nisan 2009’da Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldi ve Göçay firmalarının oluşturduğu konsorsiyum kazandı.
Toplam yatırım bedeli 7.3 milyar dolar olan projenin 4.96 milyar doları kredi, 1.5 milyar doları özkaynak ve 800 milyon doları net erken işletme geliri ile fonlandı.
Konu hakkında doğrudan bilgi sahibi bir kaynak JPMorgan’ın yetkilendirilmesinin ardından potansiyel alıcıların değerlendirileceği belirtilerek, “Ne kadarlık bir hisse satışı olacağı, alıcılara, fiyata ve ilgiye bağlı olarak değişir” dedi.
JPMorgan konu hakkında yorum yapmadı, Otoyol AŞ’den ise haberin yazıldığı sırada bir cevap alınamadı.

Projede yüzde 19’un altında payı bulunan İtalyan Astaldi, İtalyan inşaat sektöründeki gerilemeden sert bir şekilde etkilenerek konkordato ilan etmişti. Bu kapsamda Türkiye’deki varlıklarından da çıkan Astaldi geçen sene sonunda da İstanbul üçüncü köprüdeki yüzde 33 hissesini Türk ortağına satmak için anlaşmıştı.
Otoyol Yatırım AŞ’de Nurol İnşaat ve Özaltın’ın yüzde 26.98 hissesi bulunurken, Astaldi’nin yüzde 18.86 ve Göçay’ın da yüzde 0.2 hissesi mevcut.
Gebzeİzmir otoyolunun değer tespiti ve potansiyel alıcıların belirlenmesine yönelik danışman seçimi için girişimlere başlandığı geçen sene başında duyurulmuştu.
Aralık ayında Altı Çin şirketinin oluşturdukları fonla Üçüncü Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu'nun %51'ini satın alacağı basına yansımıştı. Söz konusu şirketler: China Merchants Expressway, CMU, Zheijiang Expressway, Jiangsu Expressway, Sichuan Expressway ve Anhui Expressway.
Konsorsiyum üyeleri ortaklık için 688.5 milyon dolar harcayacak. Projede en büyük ortak yüzde 31 pay ile China Merchants Expressway'in olacak. Onu yüzde 20'lik pay ile CMU, yüzde 17.5 ile Zhejiang ve Jiangsu Expressway, yüzde 7 ile Sichuan Expressway ve yüzde 7'lik pay ile Anhui Expressway izliyor.
Kule yüksekliği 322 metre olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün genişliği ise 59 metre. Köprü 1.408 metre açıklığa sahip ve toplam uzunluğu 2 bin 164 metre. Yatırım maliyeti ise 3 milyar dolar. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde, günlük 135 bin araç geçiş garantisi bulunuyor. (REUTERSsozcu.com.tr)
https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/osmangazikoprusundehissesatisiicinjpmorganayetki5620097/
Erdoğan'a seslerini duyurmak isteyen madencilere sert müdahale: "Ölmemizi mi istiyorsunuz?"26 izlenme
Rusya, Ukrayna'nın Harkov, Rivne ve Makiivka kentlerine füzeli saldırılar düzenledi!137 izlenme
Avrupa’nın en kötü üçüncü ülkesi: Türkiye!99 izlenme
Kokpit sanki buz kesti! 2. kaptandan yolculuğun ortasında "Eğitimimi bitiremedim" itirafı54 izlenme
Vatandaşı bakın kim soyuyor? Paşabahçe ürünü Hollanda’da 96 TL Türkiye’de 200 TL’ye satılıyor58 izlenme
MHP'den beklenmedik çıkış! "Erdoğan yediği hurmaları ifşa ediyor!"797 izlenme
Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a karşı Başbuğ ve Şener hamlesi!1122 izlenme
Ayşen Gruda son yolculuğuna uğurlandı218 izlenme
Bilim Kurulu toplantısı sonrası Bakan Koca’dan kritik açıklamalar: Toplam vaka sayısı 182.727, vefat sayısı 4.861 oldu!
Suriyeli Türk kıza saldırdı, ilçe ayağa kalktı!
'Tosuncuk' firari sanıkların yerini söyledi! Çiftlik Bank davasının diğer firarileri ve paralar nerede?
EYT'de son gelişme: Sosyal medyada isyan ederek duyurdu