Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Erhan Çetinkaya, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) hesaplamalarında enflasyon sepetindeki madde fiyatlarının neden açıklanmadığı, diğer kuruluşlarca yayımlanan endeksler ile farklılıklar, fiyat artışlarına etki eden faktörler gibi konulara ilişkin açıklama yaptı.
Madde sepetindeki bazı fiyatların hesaplanmasıyla ilgili, 34 lira olan doktor muayenesine bir örnek veremeyen Çetinkaya, şu değerlendirmede bulundu:
“Yumurta, doktor muayenesi fiyatları denildiğinde toplulaştırılmış bir fiyattan bahsediliyor. Örneğin basına yansıyan bir haberde 2,57 lira yumurta fiyatı ifade ediliyor. Gezen tavuk yumurtası 5 lira. Ama 30’lu yumurtaların tanesi 2 lira. Tüketim ağırlıklarına bakıldığında vatandaşların çoğunlukla 30’lu yumurta tükettiği görülüyor. Ortalama toplulaştırılmış fiyatlara bakıldığında yumurta için 2,57 lira gayet mantıklı bir fiyat. Olay bir süre sonra teknik hesaplamalardan çıkıp algı yönetimine giriyor.”
Çetinkaya’nın özellikle, “Fiyatlar artıyor. 100 TL olan ürünün fiyatı bir yıl sonra 175 veya 145 TL olacak arasında can yakıcılığı açısında bir fark yok. Psikolojik olabilir belki. TÜİK Başkanı ve bir vatandaş olarak da söylüyorum, matematiksel bir gerçeklik” ifadeleri ise büyük tepki çekti.
Prof. Dr. Özgür Demirtaş da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, Çetinkaya’nın enflasyon açıklamasına, ‘İçler acısı, korkunç bir açıklama’ diye tepki gösterdi.
Demirtaş paylaşımında, “İçler acısı bir açıklama. Korkunç bir açıklama. Olacak iş değil. Aklımı oynatacak derecede sinirlendirici bir açıklama. Bir Başkan bu sözleri nasıl söyler??? Aman Allahım, Aman Allahım” ifadelerini kullandı.

TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya,
Türkiye'nin dört bir tarafından intihar haberleri!72 izlenme
Ezan sesine eski AKP'li il başkanı isim tepki gösterdi: "Bu yüksek sesli bağırtıyı lütfen kısın"42 izlenme
Gençlerle muhabbet eden Celal Şengör gözyaşlarına hakim olamadı: "Atatürk'ün peşinden ayrılmayın"62 izlenme
Merdan Yanardağ’dan ilk mesaj: "Çok öfkeliyim, onları içeride bırakarak çıkmaktan utanıyorum"46 izlenme
İBB Meclisi'nde bomba iddia! AKP eliyle belediye 12 milyon dolar dolandırılmış!69 izlenme
Hazine’nin borcu dağları da aştı23 izlenme
Tarım Kredi’deki arka bahçeden yenge çıktı24 izlenme
TEİAŞ'ın özelleştirilmesine tepkiler sürüyor: 'BOTAŞ’ı da mı satacaksınız?'50 izlenme