Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Jens Weidmann, hiç kimsenin etkisi ya da siyasi bir figürün baskısı olmadan 31 Aralık itibariyle görevini bırakıyor.
Para politikalarında bağımsız olan Bundesbank, şimdiye kadar ‘istikrarlı euro’ için Avrupa Merkez Bankası (EZB) ile önemli bir müttefik olarak çalışmıştı.
Hükümeti kurmak üzere olan SPD, Yeşiller ve FDP'nin para politikası konusunda daha farklı planları olması, katı bir euro değerini savunan Weidmann'a bırakma yolunu açtı.
Olası yeni koalisyon hükümeti, Güney Avrupa ülkelerine verilen borçların artırılmasını ve Avrupa Merkez Bankası'nın kalıcı yüzde 2'lik enflasyonunu yüzde 4.1'lere kadar çıkmasına izin vermesini savunuyor.
İstifasında özel nedenleri öne süren Weidmann'ın, asıl istifa nedeni, “Şu ana kadarki politikalarından vazgeçmek istememesi ve euroyu dolaylı olarak devalüe etmeye yanaşmaması“ olarak özetleniyor.
Her ne kadar Liberal Parti, yine euronun değerinin korunması için yüksek borç vermeye karşı çıksa da, Güney Avrupa ülkeleri böylesi bir karardan memnun olacağını duyurdu.
Paranın bu şekilde devalüe edilmesi, Güney Avrupa ülkelerinin borçlarının azalmasına neden oluyor ama aynı zamanda Alman halkı için de, hayat pahalılığı ve birikimlerin azalması demek.
Seçim vaatlerinde sıkı para politikasında isteksiz görünen SPD ile Yeşiller'in verdiği sinyallere göre görevini bırakma kararı alan Weidmann, 2011 yılından beri Bundesbank'ın başındaydı.
Sedat Peker'den Erdoğan'a: Bir sonraki videoda helalleşeceğiz abi89 izlenme
Ukrayna işgali çıkmaza girerken Ruslar bu soruyu soruyor: Savunma bakanı nerede?92 izlenme
Bayramdan önce ‘af’ sinyali: Kaç kişi faydalanacak, hangi suçları kapsayacak?335 izlenme
Emeklilerin Kurban Bayramı ikramiyelerinin ödeneceği tarih belli oldu!101 izlenme
Diyanet’in cuma bağışları eskort kadınlara gitmiş!21 izlenme
Mahfi Eğilmez kötü ekonominin sorumlusunu açıkladı41 izlenme
AKP'li belediyelerin el değiştirmesiyle para kaynağı azalan TÜGVA, desteği böyle buldu!51 izlenme
Sosyal medyayı sallayan Erdoğan ve Binali Yıldırım montesi8032 izlenme
Sedat Peker art arda paylaştı: Erk Acarer'den Binali Yıldırım'ı köşeye sıkıştıracak soru!
İsrail polisinden Tel Aviv'de TRT Haber ekibine sert müdahale!
Tarikat içindeki iktidar kavgası büyük vurgunu ortaya çıkardı
Bu gar dolar öğütüyor: Ankara Garı'nda garantiler tutmuyor!