Karadeniz açıklarında bulunduğu söylenen yerli ve milli doğal gazda şimdi de hurda platform skandalı patlak verdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, KKTC gezisinden dönerken gazetecilere, “Sakarya Gaz Sahasındaki gaz üretiminde kullanılacak 300 metre boyunda, 58 metre genişliğinde yüzer gaz işletme platformu alındı. 5 milyon hane halkına yetecek doğal gaz üretecek platform orada 1520 yıl kalacak. Adeta bir üs gibi. Önümüzdeki hafta yola çıkıyor, Türkiye’ye gelecek” açıklaması yaptı. Platform gemi 20 Eylül’de Çanakkale’ye vardı. Yüzer platformu karşılayan Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin ilk yüzer doğal gaz üretim platformu sayesinde doğal gaz üretiminin ikiye katlanacağını söyledi.
ÜÇÜNCÜ TARAFA SATILMIŞ
Platformun nereden, kimden ve kaça satın alındığı, revizyonu için ne kadar para harcanacağı gibi kamuoyunun bilmesi gereken tüm bilgiler gizli tutuldu. Ancak Türk halkından gizlenen bilgiler, gemiyi satan BW Offshore firmasının Norveç borsasına yaptığı açıklamayla gün yüzüne çıktı. Norveç ve Singapur merkezli uluslararası BW Offshore firması, Oslo borsasına yaptığı açıklamada, yüzer platformu 125 milyon dolara ismi açıklanmayan bir üçüncü tarafa sattığını bildirdi. Açıklamada ayrıca, ismi açıklanmayan alıcıya (Türkiye) 5 yıl boyunca mühendislik, tedarik, inşaat ve devreye alma ile işletme ve bakım hizmetlerinin sağlanmasına ilişkin ticari prensiplerin araştırıldığı belirtildi. Doğal gaza uyarlanacak platform için daha ne kadar para harcanacağı bilinmiyor.
Türkiye’nin ilk yüzer doğal gaz platformunda 2015’in Şubat ayında Brezilya açıklarında büyük bir patlama meydana geldiği, patlama sırasında gemide bulunan 74 işçiden 9’unun öldüğü, 26’sının da yaralandığı ortaya çıktı. Patlamanın pompa odasında meydana geldiği, o zamanki ismi FPSO olan platformun kendisinde önemli hasarlar oluştuğu bildirildi. Brezilya donanmasının olay sonrası yayımladığı raporda, patlamanın kıç bölümünde ciddi yapısal hasara yol açtığı, yaşam alanları, makine dairesi, pompa dairesi ve yapısal donanım ve ekipmanların zarar gördüğünü belirledi.
BW Offshore, hasar gören yüzer platformu Singapur’da onarıma aldı ve 2022 yılında pazarlamaya başladı. Singapur’da boşta bekleyen platforma ise Türkiye talip oldu. Ancak 1989 yılında yapılan ve patlama öncesinde 322 metre olan platformun patlama sonrasında yapılan onarım sırasında 23.55 metre kesilerek 298.45 metreye düşürüldüğü belirtildi. Enerji Bakanlığı, satın alınan platformun boyunu 298.45 metre olarak açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim öncesi 20 Nisan 2023’te Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi’nde, Karadeniz gazını devreye alma töreninde halka müjde vermişti. Cumhur İttifakı’nın tüm bileşenlerinin katıldığı törende Erdoğan, Fatih Sondaj Gemisi ile başlayan keşfin 710 milyar metreküpe ulaştığını hatırlatıp şu sözleri vermişti: “Vatandaşlarımızın evlerinde ve mutfaklarında sıcak su tüketimindeki doğal gazı bir yıl ücretsiz veriyoruz. Aylık ortalama 25 metreküpe gelen doğalgaz tüketimi harcaması bir yıl boyunca faturalardan düşecek. Bir ay süreyle de tüm kullanımlarda doğal gaz evlerde ücretsiz olacak.”
Sözcü
Okuldaki kavgada başını yere vuran öğrenci hayatını kaybetti25 izlenme
CHP’li Gürer’den ‘Hadi gel köyümüze geri dönelim’ çağrısı: "Tarım yapacaklara teşvik ve destek verilsin"16 izlenme
Muharrem İnce'den bomba açıklama '100 milletvekili şu an il il geziyor, kurultay delegelerini ikna peşindeler, imza verdin, imzanı geri çek !'602 izlenme
AKP'li vekilden ‘Her Şey Çok Güzel Olacak’ itirafı 'O slogan etrafında boğuluyoruz !'91 izlenme
28 Şubat generallerinin rütbeleri söküldü!32 izlenme
Zam şoku! Memur, işçi ve emekli için haberler kötü!161 izlenme
İmamoğlu cezaevinden Le Monde'a yazdı: Yargı sürecini ve diplomasının iptal edilme sebebini anlattı9 izlenme
11 bin Suriyeli ‘bayram tatilinden’ döndü!71 izlenme
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak: Türkiye Almanya'yı geride bıraktı
CHP’den Erdoğan'ın Körfez ziyaretine çok sert açıklama: "Ülkenin varlıkları Körfez ülkelerine peşkeş çekiiyor"
Halkın parası aşılara değil Diyanet İşleri’ne aktarıldı!
Berat Albayrak’ın Kanal İstanbul'daki arazi haberlerine erişim engeli!