İktidarın ekonomi politikası nedeniyle giderek artan enflasyon, iğneden ipliğe her ürüne zam olarak yansıdı. Peş peşe gelen zamlar en çok, yurttaşın mutfağını etkiledi. Bir dolapta olması gereken en temel gıda ürünleri dahi cep yakan fiyatlara ulaştı.
CHP Milletvekili Cevdet Akay’ın, Ramazan paketlerindeki fiyat artışına yönelik çalışması da Türkiye’deki hayat pahalılığının boyutunu ortaya koydu. Akay’ın çalışması, en ucuz Ramazan kolisinin dahi yedi yılda yüzde 751 zamlandığını gözler önüne serdi.
Çalışmaya göre, “Uygun fiyatlı” olarak nitelendirilen bir markette 2018 yılında 49,90 TL’ye satılan Ramazan kolisi, Şubat 2025’te 425 TL’den satışa çıkarıldı. Kolide Ayçiçek yağı, zeytin, salça, çay ve makarna gibi temel ürünlerin de yer aldığı 13 kalem ürün bulunuyor.
Yoksulluk altında ezilen milyonlarca yurttaşın ramazan paketlerini de alamayacak duruma geldiğini belirten Akay, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Vatandaşın boğazına düşman kesilmiş bir iktidarla karşı karşıyayız. Dar gelirli vatandaşlarımızın yüzü ne yazık ki Ramazan ayında da gülmeyecek. Yılın 11 ayında boğazından kuru ekmek geçen vatandaşlarımız Ramazan ayında da kuru ekmeğe muhtaç bırakıldı. Geçim her geçen gün zorlaşırken yaşam maliyeti ise can yakıcı bir noktaya ulaşmış durumda. Bu durum asla kabul edilemez. Vatandaşlarımızı açlığın gölgesinde yaşamaya mahkûm eden bu düzen artık son bulmalı."
∗∗∗
Ramazan kolisi bedelinde yıllar itibarıyla yaşanan değişim de Türkiye’deki hayat pahalılığının giderek büyüdüğünü gözler önüne seriyor. 2018’de 49,90 TL olan Ramazan kolisi satış fiyatı, yıllara göre şöyle:
• 2020: 69,95 TL
• 2022: 114,90 TL
• 2024: 234,90 TL
• 2025: 425 TL
BirGün
Seçil Erzan davasında flaş karar: Fatih Terim bir sonraki duruşmada hazır bulunacak50 izlenme
Engin Polat’tan 25 milyon liralık para transferine ilginç savunma45 izlenme
Son ankette Kılıçdaroğlu Erdoğan'ı darma duman etti!94 izlenme
Savaş bitmesine rağmen göçler neden durmuyor? 'Türkiye’de de sık sık düşülen yanılgılardan biri...'45 izlenme
Putin misilleme mi yaptı? ABD'de yıkılan köprünün görüntüleri komplo teorilerini de beraberinde getirdi32 izlenme
Tayyip Erdoğan Bülent Arınç'a bakın niye dokunamıyor !268 izlenme
Kan donduran bir istismar skandalı daha! Sapık itiraf etti, baba şikâyetçi olmadı!75 izlenme
Bahçeli'nin çağrısına rağmen! İBB Davası TRT'den canlı yayınlansın önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedildi28 izlenme