Şahin, medyanın, sığınmacılar hakkında resmi olmayan veri ve açıklamaları kullanmamasının önemli olduğunu belirtti
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, son dönemde bazı medya kuruluşlarının yabancı düşmanlığını körükleyen yayınlar yaptığını savundu. Sığınmacılara yönelik kin ve nefret pompalandığını ifade eden Şahin, "Medyamızın, halkı yanlış yönlendirmemek adına duyarlı davranması, doğruluğu meçhul olan bilgilere riayet etmemesi, resmi veri ve açıklamalara dayanmayan içerikleri yayınlarında kullanmamaları son derece önemlidir" dedi.
Şahin, "yabancı düşmanlığını körükleyen yayınlar" hakkında yazılı açıklama yaptı. Şahin, "Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin, “Son dönemde bazı medya kuruluşlarımız ülkemizde bulunan farklı kesimlere yönelik yabancı düşmanlığını artırıcı yayınlar yapmaktadır. Televizyonlardaki tartışmalarda ülkemize sığınan insanlara yönelik kin ve nefretin pompalandığı, kişilerin hak ve hürriyetlerinin tehdit edildiği belirlenmiştir. Yayınlar yoluyla kin ve nefret söylemleri dile getirilerek, toplum arasına düşmanlık tohumlarının ekilmesinin kimseye faydası yoktur” açıklamasını yaptı.
Şahin, şunları kaydetti:
“Irk, din, milliyet fark etmeksizin dünyanın tüm mazlumlarına kucak açan Türkiye Cumhuriyeti Devletimiz zorda olan ve kendisinden yardım talep eden her insana karşı her daim şefkat ve merhametle mukabele göstermiştir.
Ancak ne yazık ki, son dönemde bazı medya kuruluşlarımız ülkemizde bulunan farklı kesimlere yönelik yabancı düşmanlığını artırıcı yayınlar yapmaktadır. Bahse konu yayınlar, görsel ve işitsel medyada hemen hemen her yayın türünde gerçekleştirilmektedir. Dizi filmler, haber bültenleri ve programları, kuşak yayınlar hatta magazin programlarında bile benzer içeriklerin yaygınlaştırıldığı görülmüştür.
Söz konusu yayınlarda yabancı uyruklu insanların her durumda kötü karakter olarak gösterilmesi veyahut bu kişilere ilişkin hep olumsuz haberlerin ekranlara taşınması dikkat çekmektedir. Neredeyse Türkiye’deki her yabancıyı kötü gösteren yayınlarda sosyal medya kaynaklı kurgusal videoların da kullanıldığı tespit edilmiştir. Televizyonlardaki tartışmalarda ülkemize sığınan insanlara yönelik kin ve nefretin pompalandığı, kişilerin hak ve hürriyetlerinin tehdit edildiği belirlenmiştir.
Ülkemizdeki radyo ve televizyonların yayın ilkelerini düzenleyen 6112 sayılı Yasaya göre, medya hizmet sağlayıcı kuruluşlarımızın sorumlu yayıncılık anlayışıyla hareket etmeleri gerekmektedir. Medyamızın, halkı yanlış yönlendirmemek adına duyarlı davranması, doğruluğu meçhul olan bilgilere riayet etmemesi, resmi veri ve açıklamalara dayanmayan içerikleri yayınlarında kullanmamaları son derece önemlidir.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu olarak beklentimiz, görsel ve işitsel medyanın kendisinden beklenen hassasiyetle ve sorumluluk bilinciyle hareket etmesidir. Yayınlar yoluyla kin ve nefret söylemleri dile getirilerek, toplum arasına düşmanlık tohumlarının ekilmesinin kimseye faydası yoktur. Medyamızın bu vakar ve bilinçle hareket etmesini umuyor, halkımızın doğru haber almasını temin eden tüm medya kuruluşlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz.”
Yeniçağ
Kıyafetini 'açık' bulduğu hastayı reddeden tarikatçı doktorun H.K.G skandalını savunduğu ortaya çıktı23 izlenme
İBB Meclisi'nde sansür yasasını eleştiren İYİ Partili üyeye AKP'lilerden saldırı!63 izlenme
Soma maden faciasında tazminat skandalı!112 izlenme
Hindistan'da felaket! Yüzlerce kişinin bulunduğu köprü çöktü: En az 60 ölü50 izlenme
Kaymakamlığa yardım başvurusunda bulundu, AKP'ye üye yaptılar!43 izlenme
Özgür Özel: “Son anketler gösteriyor ki Erdoğan zor durumda”1213 izlenme
8 sene önce vatandaşlık verilen Suriyeliler sokak röportajında Türkçe konuşamadı41 izlenme
Altılı masanın adayı Kemal Kılıçdaroğlu32 izlenme
Yüzden fazla ABD uçağı İran için geldi, Arakçi'dan sert yanıt geldi: "ABD üslerini vururuz"
CHP'li vekil, 1 senede '6 katına çıkan' saray masraflarını tek tek saydı, AKP'liler tepki gösterdi!
Erdoğan'ın eski doktoru Turhan Çömez'den flaş iddialar! "Bilal BMW'yi nasıl aldı?"
Spiker Nur Köşker tacizi anlattı: "Mehmet Akif Ersoy yüzünden kıta değiştirdim"