ABD ile İsrail'in, İran'a yönelik saldırılarının ardından İran'ın, Hürmüz Boğazı'nı kapatma kararı almasıyla birlikte küresel çapta başlayan enerji krizinin çözümü için yeni yol arayışına girildi.
Bunların yanı sıra NATO, Türkiye'de Çok Uluslu Kolordu Karargahı ile Deniz Unsur Komutanlığı kurma sürecine girdi. Sürecinin hukuki zemini ve Montrö Sözleşmesi ile çelişip çelişmeyeceği konusu ise yeni tartışmaları alevlendirdi.
İstanbul Anadolu Kavağı'nda kurulması planlanan NATO Deniz Unsur Komutanlığı, hem Anayasa'nın 92. maddesi kapsamındaki "meclis izni" gerekliliği hem de Karadeniz'deki Montrö dengesini sarsma riski nedeniyle tartışma yarattı.
Tartışmalar devam ederken, Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği'nden dikkat çeken bir açıklama geldi.
Büyükelçiliğin sosyal medya X hesabından yapılan açıklamada, büyükelçiliğe Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile ilgili soru geldiği belirtilerek, söz konusu açıklamanın gelen sorulara cevaben yapıldığı kaydedildi.
Ulus gazetesinin, 21 Temmuz 1936 tarihli sayısı ile yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi:
"Büyükelçiliğimize Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile ilgili gelen sorulara cevaben, aşağıdaki hususları bildirmek isteriz.
Rusya, Montrö Sözleşmesi'ne büyük önem vererek uluslararası ilişkilerde yer alan tüm taraflarca uygulanmasını kararlılıkla desteklemektedir.
Sözleşmenin, özellikle Akdeniz ve Orta Doğu'daki son olaylardan dolayı meydana gelen dramatik dönemde, tüm ülke ve devletlerin çıkarlarına hizmet ettiğine inanıyoruz.
Bu bağlamda, Türkiye'nin dengeli ve sorumlu tutumunu takdirle karşılıyoruz."

Eğitim-İş Denizli 2 No’lu Şube Başkanı Gökhan Okulu'dan Acıpayam İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tepki: "10 Kasım’da siren bile çalınmayacak talimatı mı verildi?"23 izlenme
İlkokul öğretmeni Kaftancıoğlu’nu böyle anlattı105 izlenme
‘Yunanlar Türk petrolünü çalacak!’99 izlenme
Mansur Yavaş EYT'lilere verdiği sözü tuttu383 izlenme
Müdür okulda kral dairesi yaptırmış!732 izlenme
10 yıl Üsküdar'ı yönetmişti: 'Skandalı' duyurmak isterken yaş tahtaya bastı23 izlenme
İnce’den dikkat çeken ’24 Haziran’ açıklaması!292 izlenme
11 yaşındaki Kerem okul saldırısında arkadaşlarına siper olmuş! "Çocuk bayramı ama biz çocuğumuzu defnettik"39 izlenme
Artık imamlara da o yetki verildi!
Maliye Bakanlığı deprem bölgesinde ödemeleri iyice kıstı: Depremzede mağdur binlerce işçi de mağdur
AKP'li Resul Tosun Atatürk'ü hedef aldı: Müslüman ismini bile değiştiren deist bir şahıs...
Erdoğan'ın Ankara'da gerçekleştirdiği mitinge Suriyeliler otobüslerle taşındı, alanda en öne yerleştirildi!