Doğalgaz fiyatları ile ilgili zam ünlü İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan kamu ve sektör yetkililerinden sızmıştı; “Gerçekçi olmak gerekirse doğalgaza zam artık kaçınılmaz. Zam yüzde 20’nin üzerinde olacak gibi; yüzde 30’un üzerine de çıkabilir” demişti.
Yeniçağ'da yer alan habere göre, mevcut enerji maliyetlerinin, AB’deki rakiplerinin de üzerine çıkacak seviyeye geldiğini söyleyen Çenesiz, “Örneğin İtalya’da ve İspanya’da sanayide kullanılan gazın metreküpü 0,5 Euro. Bizde yapılan son zamla birlikte bu fiyatın üstüne çıkılmış oldu” dedi.
“Bu tablo bizi AB firmaları karşısındaki rekabet gücümüzü ve dünya genelinde ise zor kazandığımız ihracat pazarlarımızı kaybetme riskiyle karşı karşıya bırakıyor” diyen Çenesiz, “İhracatta rakip ülkeleri geride bırakmaya başladığımız bir dönemde bu risklerden dolayı endişeliyiz” ifadelerini kullandı.
"İHRACATIN OLASI RİSKLERİNE YÖNELİK TEDBİRLER DEVREYE ALINMALIDIR"
Çenesiz, “Sanayicilerin işletme sermayesi ihtiyacının giderek arttığı son dönemde, uzun vadeli kontratlarla sabit fiyatlı doğalgaz satışı, doğalgaz ödemelerinde vade ve KDV indirimi, ihracat kredi limitlerinin artırılması gibi önlemler alarak, ihracatın olası risklerine yönelik tedbirler devreye alınmalıdır” dedi ve şöyle devam etti:
“Bunların yanında Eximbank'ın enerji maliyetlerindeki artış oranında ihracat kredi limitlerini yükseltmesi de ihracatçılarımızın işletme sermayesi artışı ihtiyacına destek olacaktır.”
BOTAŞ’tan yapılan açıklamaya göre, 1 Nisan’dan itibaren geçerli olmak üzere elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın satış fiyatında yüzde 44,30, elektrik üretimi haricinde kullanılan doğalgazın satış fiyatında yüzde 50 ve konutlarda kullanılan doğalgazın satış fiyatına yüzde 35 zam yapılmıştı.
Yılların sanatçısı Alpay hakkında soruşturma başlatıldı!171 izlenme
Dosyadan çıkan 'Ahbap' markaları: Şaraptan suya...26 izlenme
Pandemiye rağmen Ata’ya koştular! 10 ayda 1 milyon 572 bin 590 kişi Anıtkabir’i ziyaret etti!53 izlenme
184 yıllık PTT ne var ne yoksa elden çıkarıyor: 2.2 milyarlık satış!38 izlenme
İsrail ateşkes sonrası Gazze'yi vurdu!42 izlenme
Bakan Ersoy’dan 78 cana 4 dakika19 izlenme
Çekirge istilası! ‘Yetkililerden yardım bekliyoruz’149 izlenme
Dünyanın en iyi beşinci havalimanını AKP kapatıyor!181 izlenme
Edremit'te yapımı 1 yıl önce tamamlanan yol 5.2'lik deprem sonrası çöktü, içine kamyon düştü!
Sedat Peker ve 91 kişi hakkında iddianame hazırlandı… İşte istenen cezalar
Köpekleri toplanan yaşlı kadının feryadı... "Yemin ederim çok direndim, çok direndim annem. Hepsine neler söyledim..."
AKP'li belediyeye 'baba' kıyağı!