Cumhurbaşkanlığı teşkilat yapısında değişime götüren 2018 seçimlerinin ardından yayınlanan 1 No’lu Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile Cumhurbaşkanlığı bünyesinde farklı alanlarda faaliyet gösterecek özel ofisler yanında ‘politika kurulları’ oluşturulması yer aldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan imzası ile son olarak geçtiğimiz hafta 10 ayrı politika kuruluna 140 üye ataması yaptı.
Politika kurulları, idarimali özerkliğe sahip özel ofisler ile bakanlıklara paralel bürokrasi yapısı ile dikkat çekerken görev alanlarının mükerrerliği ve kendi içinde kurumsal yapılanması söz konusu.
Yakın zamanda kurulan Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu ile politika kurullarının sayısı 10’a çıktı. Politika kurullarının yanı sıra kurullara atanan üye sayısı da 2018’den bu yana 76'dan 140’a yükseldi. Orhan Gencebay, Yiğit Bulut gibi 2018’deki ilk atamalarda kurul üyesi olan bazı Cumhurbaşkanı danışmanları yeni atamada yeniden kendine yer buldu.
İddiaya göre; Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 6 Ocak 2025 tarihli genelgesi ile göre 1 Ocak30 Haziran 2025 arasında uygulanacak memur aylık katsayısı, politika kurullarına atanan üyelere ödenecek en düşük aylığı belirledi. 2018’e göre yaklaşık 10 kat artış gösteren üye maaşları, 101 bin 255 TL'ye çıktı. Ataması yapılan 140 politika kurulu üyesi ayrıca diğer kurumlardan, üniversitelerden, şirketlerden de gelir elde etmeye devam edebilecek.
ANKA Ekonomi Editörü Zülfikar Doğan’ın yazısına göre, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu üzerinden başlatılan siyasi operasyonlar ve buna tepki olarak ortaya çıkan protestoların, kitlesel gözaltı ve tutuklamalarla peş peşe açılan davaların siyasalyargısal boyutunun ekonomiye faturası da giderek ağırlaşıyor.
19 Mart operasyonlarının ardından başlayan sıcak para kaçışıyla yabancıların portföy yatırımlarındaki satışları sonrasında bir haftada 4 milyar dolara varan yabancı sermaye çıkışı yaşandı. Operasyonları izleyen 2128 Mart haftasında da yabancı portföy yatırımlarındaki çözülme ve sıcak para kaçışı devam etti. Merkez Bankası verilerine göre yabancıların Türk menkul kıymetleri, hisse senedi, DİBS ve tahvillere yaptıkları yatırımların piyasa değeri iki haftada 11 milyar 756 milyon dolar azalarak 45,6 milyar dolara indi. Merkez Bankası’nın 19 Mart sonrası iki haftalık rezerv kaybı ise 43 milyar dolara yaklaştı.
Döviz, kur, sıcak para ve yabancı yatırımlarındaki maliyetin yanı sıra 19 Mart operasyonlarının bir başka negatif etkisi faizlere yansıdı. İki yıl boyunca yüksek faiz politikasıyla ağır bedeller ödenerek yürütülen enflasyonla mücadele programında, son 4 aydan bu yana faiz indirimi sürecine geçilmişti. Ancak 19 Mart operasyonlarının piyasalardaki şok dalgası ekonomi yönetimini tekrar faiz silahına sarılmaya mecbur etti.
Bu hafta 17 Nisan’da yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı iç ve dış piyasalara verilecek mesaj açısından kritik hale geldi. 19 Mart öncesi nisanda da faiz indirimi beklentisi ağırlıktayken operasyon sonrası bu beklenti tersine döndü. Dolayısıyla PPK’nın 17 Nisan’da faiz indirme ihtimali düşük görülüyor. Politika faizinin yüzde 42,5’ta sabit tutulup hazirana toplantısına kadar faize dokunulmaması öne çıkan beklenti. Eldeki son seçenek ise 19 Mart sonrası oluşan siyasi, hukuki, ekonomik güvensizlik atmosferini ve kötüleşen beklentileri aşmak için 100150 puanlık faiz artışına gidilmesi. Şimşek ve ekibi bu açıdan oldukça kritik bir virajda.
İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada "Bazı basın yayın organlarında yer alan, 'Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulları üyeleri aylık en az 101 bin lira maaş alacak' iddiası doğru değildir. Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulları üyelerine herhangi bir maaş ödemesi yapılmamaktadır" ifadeleri yer aldı.
Zor durumdaki vatandaşlar Kılıçdaroğlu'na dert yandı 'İki üniversite okudum, 30 yaşındayım. Şu an pastacı çırağı olarak çalışıyorum!'59 izlenme
Atilla Kart: Usulsüzlük iddialarının üstü örtülüyor!720 izlenme
Sinan Ateş cinayetinden tutuklanan Av. Serdar Öktem, Ankara Etlik Şehir Hastanesi'ne kaldırıldığı sırada dikkat çeken bir isim daha hastaneye gelmiş!92 izlenme
Manisa’da deprem! Deprem İzmir, Balıkesir, Aydın ve Muğla hissedildi!82 izlenme
Türkiye alev alev... İzmir, Aydın, Bolu, Muğla ve Manisa'da orman yangınları32 izlenme
HKP: "Atatürk'ün 'Bağımsızlık benim karakterimdir' sözü Anıtkabir'e alınmadı!"55 izlenme
Okullarda 10. Yıl Marşı’nı yasaklayan Milli Eğitim Müdürü AKP'den aday oldu!120 izlenme
'Ölümüne AKP'liyim' diyen Yazar Emine Şenlikoğlu'ndan skandal sözler! 'Deistler ensest evlilik yapabilir'85 izlenme
İzmir'de öğrencisini tacizi kaydedilen lise müdürü hakkında skandal karar!
Tekel bayilerinden 320 bin TL ceza tepkisi!
Protokolde köşeye oturtulan şehit babasının 'hani baş tacıydık' feryadı! "PKK’lılar mı öne oturacak?"
İmamoğlu önde, seçimin kaderini kararsızlar belirleyecek: İşte sonuçlar...