Bankalarda kredi ve mevduat faizleri, İran savaşıyla birlikte sert yükseldi.
Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 27 Şubat haftasında yüzde 56,79 olan ortalama ihtiyaç kredisi faizi, 3 Nisan haftasında yüzde 60,66 seviyesine yükselerek üç ayın zirvesini gördü.
Bu dönemde ortalama ticari kredi faizi de yüzde 49'dan yüzde 54,52'ye sert yükseliş kaydetti ve üç ayın zirvesine ulaştı.
Bu dönemde ortalama mevduat faizi, 1 aya kadar vadede yüzde 44,38'den yüzde 48,80'e, 1-3 ay arası vadede yüzde 42,97'den yüzde 46,29'a yükseldi. Mevduat faizinde de yaklaşık 6 ayın zirvesi görüldü.
Hükümet, 2026'nın enflasyonda ve faizlerde düşüş yılı olacağını vaat etmişti ancak ortaya çok farklı bir tablo çıktı.
Savaştan önce de zaten yüksek seyreden enflasyon ve faizlerde yön, savaşla birlikte terse döndü.
Hükümetin eylülde Orta Vadeli Program'da (OVP) yüzde 16, Merkez Bankası'nın (TCMB) şubatta enflasyon raporunda yüzde 18 açıkladığı 2026 sonu enflasyon tahmini, piyasada yüzde 30'a yaklaşmaya başladı.
Başta akaryakıt, elektrik ve doğal gaz olmak üzere birçok üründe zam yağmuru yaşanırken, zamların özellikle nisan enflasyonuna yansıması bekleniyor.
Ocakta 100 baz puanlık indirimle politika faizini yüzde 37'ye çeken ancak mart toplantısında frene basan TCMB, savaşla birlikte gecelik faizleri fiilen 300 baz puan artırdı.
Merkez'in swap hariç net rezervlerinde beş haftalık düşüş 60,4 milyar dolara ulaştı. Yabancılar 37,2 milyar dolarlık çıkışa imza atarken, yerlinin döviz ve altın mevduatı 4,9 milyar dolar arttı.
Bu hafta ABD ile İran'ın iki haftalık ateşkese gitmesi, Türkiye'yi de rahatlattı ancak ateşkesin kalıcı olup olmayacağı sorusu yanıt bekliyor.
NEFES
Şehit kızı 22 yıl sonra babasının sesini duydu: "Videoyu binlerce kez dinledim"37 izlenme
Seçimden sonra zam yağmuru devam ediyor! Hükümetten bir büyük zam daha geldi!124 izlenme
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü açık açık itiraf etti: "Ben bile torpil yaptırıyorum"42 izlenme
ABD'de ikinci George Floyd vakası! Polis elektroşok silahıyla birden fazla ateş etti, vatandaş 'Nefes alamıyorum' diye bağırdı!74 izlenme
İlaç krizinin eşiğindeyiz: 14 ilacın Türkiye'ye satışı durduruldu!38 izlenme
EYT’lilerin yeni hayal kırıklığı: Maaş zamları yüzde 17-18’de kalacak34 izlenme
Nisan ayının en çarpıcı anketi! CHP ilk defa bu kadar büyük fark attı29 izlenme
Afrin’den acı haber: 8 şehit 13 yaralı295 izlenme