Analiz, Erdoğan’ın İstanbul Beşiktaş’taki Dolmabahçe Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi’nde yabancı basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıyla başlıyor. Pitel, Erdoğan’ın yıllar içinde uluslararası medyayla ilk kez buluştuğuna dikkat çekerken, Cumhurbaşkanı’nın burada gazetecilerle şakalaştığını aktardı.
Haberde, büyük sonuçlar doğurması beklenen İstanbul’daki tekrar seçimden sadece birkaç gün önce Erdoğan’ın rahat göründüğünü ve kamuoyu anketlerinin “manipülatif” ve “yanlış” olduğunda ısrar ettiğini vurguladı.
PARTİ YETKİLİLERİ İTİRAF EDİYOR
FT’nin analiz bu izlenimin ardından şu kulis bilgisiyle devam ediyor:
“Fakat özel olarak, parti yetkilileri, kendi araştırmalarının, Mart seçimlerinde az farkla zafer kazanan muhalefet adayı Ekrem İmamoğlu’nun bu kez hem yine kazanacağını hem de farkı açacağını gösteriyor itirafında bulunuyor.”
Pitel’e göre; ikinci yenilgi, 25 yıl evvel kendi siyasi kariyerini başlatan şehri derinlemesine önemseyen Erdoğan için büyük soruları gündeme getirecektir.
Buna yönelik cevabının nasıl olacağı, hem Türkiye ekonomisi ve Türkiye’nin diplomatik ilişkilerine, hem de derin bir hoşnutsuzluk döneminde kendi partisinin geleceğine ilişkin geniş çaplı sonuçları olabilir
İMAMOĞLU’NUN ZAFERİ ŞOK YARATTI
FT makalesinde, 17 yılın büyük kısmı boyunca Erdoğan ve partisi AKP’nin durdurulamaz bir seçmen gücüne sahip olduğu belirtilirken, İmamoğlu’nun Türkiye’nin en büyük ve en zengin şehrindeki şok yaratan zaferinin Erdoğan’a ve partisine olan güven erozyonuna dikkat çektiği yorumunda bulunuldu.
Haberde AKP ile yakın bağlantıları olduğu ifade edilen bir kişinin şu ifadeleri de yer alıyor:
“Dürüst olmak gerekirse, şu aşamada kimin kazanacağını umursamıyorum. Sadece karşı karşıya kaldığımız sorunları halletmek üzere hükümetin ciddi bir strateji ortaya çıkarmasını istiyorum.”
Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun YSK’nın İstanbul seçimlerini iptal etmesinin ardından memnuniyetsizliklerini dile getirdiğini hatırlatan Laura Pitel, eski AKP Merkez Yürütme Kurulu üyesi hukukçu Osman Can’ın görüşlerini de gazetesinin sayfalarına taşıdı:
“Çok fazla memnuniyetsizlik var, bana göre, liberal ekonomik bakış açısıyla yeni bir parti ortaya çıkarsa, bu parti daha merkezci olur, kolaylıkla AKP taraftarlarının ve üst orta sınıfın desteğini çekebilir.”
AKP’DEN KOPMAYANLAR BİLE HÜSRAN YAŞIYOR
AKP’den hiçbir zaman ayrılmayanlar arasında bile geniş çapta hüsran yaşandığının öne sürüldüğü analizde, bunun büyük kısmının ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hazine ve maliye bakanı damadı Berat Albayrak üzerine yoğunlaştığı aktarıldı.
Pitel’e göre; bir başka eleştiri ise şu: Cumhurbaşkanı’na eşi benzeri görülmemiş yetkiler veren ve geçen yıl yürürlüğe giren yeni hükümet sistem, üst katmanlar ile alt seviyedeki pozisyonlar arasında bir bağlantı işlevi gören gören eski iletişim kanallarını kopardı.
Son mesaj: Dua edin bize91 izlenme
Kumpastan beraat etti tümamiralliğe yükseldi21 izlenme
Zonguldak’ta 2 yaşındaki çocuğa cinsel istismar! Hayati tehlikesi var54 izlenme
Emeklilik sistemi değişiyor mu? Erdoğan'dan açıklama42 izlenme
Alkole zam! İşte zamlı fiyatlar101 izlenme
OVP enflasyon hesaplarını değiştirdi, maaşlar için yeni tahmin: İşte meslek meslek yeni memur ve emekli maaşı70 izlenme
Almanya'da sert kararlar: Türkiye'ye ziyarete giden Türkler iade ediliyor45 izlenme
Rus ordusu Ukrayna’nın başkenti Kiev’e füze saldırısı düzenledi!70 izlenme
AKP'li belediye salgın dinlemedi: Okçuluk sevdasına 10 milyon TL!
Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan ve Soylu’ya: "Ne dolaplar çevirdiğinizi biliyorum"
Sedat Peker yeni video için harekete geçti
RTÜK üyesi İlhan Taşçı'dan flaş iddia! "RTÜK'te 800 personel ceza yazmak için sadece 4 kanalı izliyor"