İktidarın “Hiçbir işçi mağdur edilmeyecek” sözüne rağmen özelleştirilen şeker fabrikalarında işçi kıyımı başladı. CHP Tokat Milletvekilli Kadim Durmaz, seçimden önce özelleştirilen Turhal Şeker Fabrikası'nda 100 işçinin sürgün edildiğini, 100 personelin de zorunlu olarak emekliye sevk edildiğini açıkladı. Durmaz, “Adeta yangından mal kaçırır gibi sürgüne başladılar” dedi. “Fabrikalarda çalışanların durumunun ne olacağı konusundaki belirsizlik devam ederken bazı fabrikalarda sürgünler yaşanmaya başladı bile” diyen Durmaz, şunları söyledi:
“Turhal Şeker Fabrikası'nda çok sayıda işçinin görev yeri değişti. İşçiler fabrika binasına bile sokulmadı. Sendikalı 100 işçinin görev yeri de değişti. Yaklaşık 100 işçi de zorunlu olarak emekli edildi. Turhal'da şimdiden 200 aile göç etti. Özelleştirme kararı alınırken verilen sözlerin hiçbiri tutulmadı, işçiler 30 yıldır çalıştıkları ekmek kapısından bir gecede kovuldular. Özelleşen 14 şeker fabrikasında bulunan 169 mühendisin durumunun da ne olacağı belli değil. Fabrikalardaki işçilerin büyük bölümü 4B statüsüne geçmeyi kabul ederek birçok sosyal hakkını kaybetti. Turhal esnafı, çiftçisi, nakliyecisi, besicisi, geleceksizlik ve karamsarlık içinde. 78 bin şeker pancarı çiftçisi henüz yaşayacakları mağduriyetin farkında değil.”
14 FABRİKA SATILDI
Türkşeker'in elindeki 25 şeker fabrikasından 14'ünü satışa çıkaran hükümet, 14 fabrikanın 13'ünü arsa ve arazileriyle birlikte özel sektöre sattı. Sadece Kastamonu fabrikası ise alıcı çıkmadığı için devlette kaldı. Yapılan özelleştirme ihalelerinin sonucunda Bor 336 milyon, Kırşehir 330 milyon, Çorum 528 milyon, Yozgat 275 milyon, Turhal 569 milyon, Ilgın 637 milyon, Afyon 725 milyon, Burdur 485 milyon, Elbistan 297 milyon, Alpullu 150 milyon, Muş 230.2 milyon ve Erzurum ile Erzincan tek paket halinde olmak üzere 287 milyon liraya satıldı. Bu fabrikalarda 4 bin civarında işçi çalışıyordu.
Özelleştirilen şeker fabrikalarında çalışanların durumunun ne olacağı, belirsizliğini koruyor.
Tokat'ın Turhal İlçesi'nde Özelleştirme İdaresi'nden Kayseri Şeker bünyesine geçen Turhal Şeker Fabrikası'nı basın mensuplarına gezdireren Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, eski personelin durumu ve yeni personel alımı ile ilgili çalışmaları değerlendirdi. Hüseyin Akay, Turhal Şeker Fabrikası'nda çalışmak için 2 bin 700 kişinin başvurduğunu, eski personelden 17'sinin çalışmaya devam etme kararı verdiğini açıkladı. Akay, “Şu ana kadar işçi statüsünde 17 kişi ile Kayseri Şeker Fabrikası olarak anlaşma sağladık, Burada yeni bir istihdam alanı oluşmuş olacak. İhtiyacı da bu bölgeden karşılamak niyetindeyiz. Çalışmak için 2 bin 700 kişi müracaat etti. Bizim bu kadar işçi çalıştırmamız mümkün değil” diye konuştu.
https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/sekerfabrikalarindakiyimbasladi2503418/
Depremde anne ve babasını kaybeden Arif Emre'den yürek burkan sözler: Bir ben kaldım208 izlenme
Rusya-Ukrayna savaşından en acı fotoğraf geldi: Bir aileyi yok ettiler...56 izlenme
Ekrem İmamoğlu'ndan Adıyaman çağrısı12 izlenme
İBB'deki usulsüzlükler Sayıştay raporuna girdi: Derneklere ve vakıflara para saçılmış!63 izlenme
TÜGVA temsilcisi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne daire başkanı yapıldı!32 izlenme
AKP’li Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır, İmamoğlu'nu ağırlayan muhtarın ofisini kapatıp tehdit etti! “Sana bir şey söyleyeyim mi? Elimde kalırsın”40 izlenme
İmam kardeşini danışman yapan AKP’li vekil, kendisi hakkında sosyal medya hesabında paylaşım yapan vatandaşa küfür ve tehdit yağdırdı!48 izlenme
Erdoğan'ın yüzde 69 oy aldığı Erzurum'da ekmeğe bir ayda ikinci zam25 izlenme
Cumhur İttifakı çatırdıyor: Birbirlerine girdiler
O ilde Suriyeliler nüfusun yüzde 75'ini oluşturdu! Valilikten polis memurlarına arapça dersi
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: "Siyaset mertçe rekabet işidir mertçe. Yasak getirerek değil. Mertliği olan varsa meydan burası, haydi gelin yarışalım"
İBB’den çarpıcı uyarı! "Yarım bırakılan projeler, İstanbul’un altına döşenmiş bomba gibi"