Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), uzun süredir tartışılan ‘asgari ücretli gösterilen çalışanlar’ konusuyla ilgili geniş kapsamlı bir denetim süreci başlattı. Özellikle emek yoğun sektörlerde, çalışanların bordroda asgari ücretli görünmesine rağmen elden fazla maaş alması SGK’nın radarına girdi. Uzmanlar, bu uygulamanın tespit edilmesi halinde ciddi yaptırımların devreye gireceği uyarısında bulunuyor.
SGK’nın başlattığı denetimlerin amacı, sistemde görünen asgari ücretli sayısını gerçek rakamlarla karşılaştırmak ve eksik prim bildirimlerinin önüne geçmek. Uzmanlara göre bazı işverenler, çalışanlarına maaşın bir kısmını bordrodan, kalanını ise elden ödeyerek prim yükünü azaltıyor. Bu durum hem kurum gelirlerini düşürüyor hem de çalışanların gelecekteki emeklilik haklarını olumsuz etkiliyor.
SGK’ya bildirilen brüt ücretlerin ortalaması 47.676 TL seviyesinde. Bu da ortalama maaşın asgari ücretin 1,83 katına denk geldiğini gösteriyor. Uzmanlara göre bu tablo, asgari ücretin artık “taban ücret” olmaktan çıkarak “ortalama ücret” haline geldiğini ortaya koyuyor.
SGK Uzmanı Özgür Erdursun, denetimlerin ayrıntılarını paylaştı. Erdursun’a göre müfettişler, işyerlerinde meslek kodları, üretim kapasitesi, işçilik oranları ve çalışanların beyanlarını tek tek inceliyor. Müfettişlerin çalışanlara yönelttiği “Ne kadar maaş alıyorsunuz?” sorusuna verilen “Asgari ücretten fazla” cevabı bile eksik prim bildirimi şüphesi için yeterli sayılıyor.
Erdursun, eksik prim bildiriminin tespit edilmesi durumunda işverenleri bekleyen yaptırımları şöyle sıraladı:
SGK’nın hedefinin cezalandırmadan ziyade kayıt dışı ekonomiyi önlemek olduğunu vurgulayan Erdursun, “Amaç Türkiye’deki gerçek ücret dağılımını tespit etmek. Bu sayede kurumun gelirgider dengesi güçlenecek, kayıt dışı istihdam azalacak” dedi.
Gerçek Gündem
Kaynak: Dünya Gazetesi
Özel'in açıklaması siyasetin gündemine oturdu: "HSK bugün işlem yapmalı!"9 izlenme
Enişteye iş çok9 izlenme
AKP'li belediyelerin borcu dağları aştı17 izlenme
Fahrettin Altun şikâyet etti, 80 yaşındaki kadının evini polis bastı!99 izlenme
Kanal İstanbul'a itiraz kuyruğu kilometrelerce uzadı, çek çek bitmedi!125 izlenme
Yargının Can Atalay 'hassasiyeti': AYM kararını tanımayan mahkeme heyeti hakkındaki şikâyet işleme konulmadı27 izlenme
İzmir'deki sel felaketinin en acı anı kamerada: 70 yaşındaki emekli bankacı sele böyle kapıldı!9 izlenme
Erdoğan'ın rekor oy aldığı Sincik’te yurttaşlar isyan etti: “Atatürk ‘Köylü milletin efendisidir’ dedi ama şu anda köylü milletin kölesi oldu”37 izlenme