Tütün ve Tütün Mamulleri Yerine Geçen Maddelere Yönelik Vergi Düzenlemesi Resmi Gazete’de Yayımlandı.
Kararla, Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nda yer alan bazı mallara uygulanan özel tüketim vergisi oranları ile maktu vergi tutarları yeniden belirlendi.
Bakanlıktan edinilen bilgilere göre, sigaranın enflasyon üzerindeki baskısını azaltmak için sigara üzerinden alınan nispi vergi indirildi, maktu vergi artırıldı.
Böylece sigara üzerindeki nispi özel tüketim vergisi oranı yüzde 57'den yüzde 53,5'e indirildi, paket başına alınan maktu vergi tutarı 5,7424 liradan 7,8 liraya çıkarıldı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Murat Batı, sosyal medya hesabı X üzerinden yaptığı paylaşımla vergi oranlarındaki değişikliğin ne anlama geldiğini açıkladı.
Batı, Resmi Gazete'de yer alan kararı paylaşarak "Bugünkü Resmi Gazete'de yer alan 8958 s. CB Kararı ile tütün ürünleri üzerindeki oransal ÖTV düşürülüp maktu ÖTV arttırıldı" dedi.
Kararın ne anlama geldiğini de açıklayan Batı, "Bu hamleyle oransal ÖTV %57’den %53,5’e indirildiğinden mali çarpan düşecek ve tütündeki maliyet artışları bu ürünlerin satış fiyatına daha az yansıyacak" dedi.
Vergileme yapısındaki bu değişiklik, bütçede herhangi bir gelir kaybı olmayacak şekilde düzenlenirken, sigaranın çarpan katsayısını 5,17'den 4,38'e indirmiş oldu. Böylece sigara firmalarının 1 birimlik maliyet artışını karşılamak için sigara fiyatlarını 5,17 lira değil 4,38 lira artırmaları yeterli olacak.
Düzenlemeyle enflasyonla mücadele kapsamında maliyet artışlarının daha az fiyat değişikliklerine yol açması amaçlandı.
Sözcü
AKP'den, Sapanca-Geyve Yüksek Hızlı Tren hattı ihalesinden 2 milyar TL'lik vurgun !703 izlenme
AKP'de 'Rezan Epözdemir' krizi! İmamoğlu itirafı58 izlenme
AKP’li belediyelerden yandaşa ihaleler: Adrese teslim temizlik!95 izlenme
Akit yazarından ilginç ‘FETÖ’ yazısı!268 izlenme
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’tan sigara açıklaması: Sarhoş ediyor95 izlenme
Üniversitede lüks ve şatafattan bilime sıra gelmedi!42 izlenme
Doğalgazda zammın büyüğü detayda gizlenmiş! Zam yüzde 123’e ulaşabilir!50 izlenme
Bakan Koca açıkladı: 37.407 yeni vaka tespit edilirken, 130 kişi hayatını kaybetti, 69.294 kişi sağlığına kavuştu!54 izlenme