Paraya sıkışan iktidar vatandaşın üzerine yeni bir zam yağdırma yolu daha buldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın yeni vergi zamlarının olmayacağı sözüne rağmen vatandaşın yemeden içmeye hemen her alanda kullandığı ürünlerin ambalajlarına uygulanan geri kazanım katılım paylarına yıl ortasında ikinci kez zam yapıldı.
YÜZDE 20 İLE YÜZDE 100 ORANINDA DEĞİŞİYOR
Zam oranı, ilaç kutu ve şişeleri de dahil olmak üzere yüzde 20 ile yüzde 100 oranında değişiyor. Sözde çevreyi koruma adı altında yapılan yeni zamlarla sudan kolaya, sütten ilaca kadar iğneden ipliğe vatandaşın kullandığı hangi ürün varsa hemen hepsine yeni zamlar gelecek. İktidar seçimlerde oy kaybı yaşayacağı düşüncesiyle 25 kuruşluk poşete zam yapmadı. Ancak marketlerin yükünü artırdığı için marketlere gizli zam yolunu açmış oldu.
Tüketicilerin kullandıktan sonra çöpe attığı binlerce ürünün ambalajına ya da kendisine sözde çevreye zararını azaltmak amacıyla geri kazanım payı yükü getirildi.
BÜTÇEYİ FİNANSE ETTİ
Tutarlar başlangıçta çok düşük tutularak vatandaşın duyarlılığının artırılması hedeflenirken, ilerleyen yıllarda bu kalem adeta bütçenin finansmanına dönüşmeye başladı. Geri kazanım katılım payı poşetten araç lastiğine, evlerde kullanılan bitkisel yağlardan madeni yağlara, pillerden araç akülerine, elektronik eşyalardan beyaz eşyaya kadar ürünün kendisine uygulanıyor.
Ayrıca su, süt, kola, meyve suyu, bira, rakı gibi alkolsüz ve alkollü içeceklerin her türden ambalajları ile ilaçların kutu ve şişeleri içinde geri kazanım payı adı altında paralar toplanıyor. Geri kazanım payına yılın başında 2 katına varan oranlarda zaten zam yapılmıştı.

MARKET POŞETİNE ZAM YOK
Yeni kararla poşete zam olmadı. Paralı poşet uygulaması ilk kez 2019 yılında başlamıştı. Poşetteki geri kazanım payı bu yılın başında 25 kuruştan 38.5 kuruşa yükseltildi. Ancak vatandaşın poşete ödediği 25 kuruş sabit bırakıldı, aradaki fark marketlerden tahsil edildi. İktidar, 2019'daki yerel seçimleri poşet parası yüzünden kaybettiğini düşündüğü için o günden bu yana poşet ücretine zam yapmıyor. Ancak geri kazanım payını artırıp parayı marketlerden topluyor. Marketler de maliyeti gizli zamlarla çıkarıyor.
Sözcü
İsrail'in Celile bölgesine isabet eden İran füzelerinin görüntüsü ortaya çıktı40 izlenme
Erdoğan 'Bu fakir bu görevde olduğu sürece o teröristi alamazsın !'881 izlenme
KPSS Türkiye birincisiydi mülakatta elendi!1704 izlenme
Türkiye deprem ile sarsıldı: Dünya korkunç depremi böyle gördü72 izlenme
'SGK'yı batırdın Recep bey... 30 milyar açık var'504 izlenme
Emekli vatandaş ağlamamak için kendini zor tuttu: "Koronadan ölmedik, herhalde açlıktan öleceğiz"20 izlenme
AKP’nin adayı Murat Kurum’un 35 kişinin ölümüne neden olan firari isimle fotoğrafı çıktı39 izlenme
Son ankette Cumhur İttifakı'na kırmızı kart: 'MHP baraj altı, Erdoğan kaybediyor!'44 izlenme