Mayıs 2023 seçimlerinin hemen ardından Cumhurbaşkanı tarafından ekonominin direksiyonu teslim edilen Mehmet Şimşek, ekibiyle birlikte enflasyonu üç yıl içinde tek haneye düşürmeyi vaat etmişti ancak sonuç fiyasko oldu.
Eylül 2023'te açıklanan Orta Vadeli Program'da (OVP), 2026 yılı sonu için belirlenen enflasyon tahmini, yüzde 8,5 olmuştu ancak bugün Merkez Bankası'nın (TCMB) güncellediği tahmini, bu oranının 3 katını aştı.
Merkez Bankası (TCMB), bugün açıkladığı Enflasyon Raporu ile birlikte 2026 sonu için enflasyon tahminini üç ay önceki yüzde 18 seviyesinden yüzde 26'ya yükseltti. Banka, enflasyonda ara hedefini de yüzde 16'dan yüzde 24'e yükseltti.
Bankanın enflasyon hedefi, 2027 yıl sonu için yüzde 9'dan yüzde 15'e, 2028 yıl yüzde 8'den yüzde 9'a çıktı. Böylece, tek haneli enflasyon için hedef, 2023 yılındaki OVP'de 2026 yılı iken, bugün açıklanan raporda 2028 yılı oldu.

Eylül 2023'te açıklanan OVP'de yer verilen enflasyon tahminleri...
Şimşek'in büyük önem atfettiği 2023 yılındaki OVP'de tek tutmayan enflasyon tahmini, 2026 değil. OVP'de eylülde yüzde 65 olarak açıklanan 2023 sonu tahmini, gerçekte yüzde 68 oldu. Yani, üç ay sonrası için bile tahmin tutturulamadı.
Söz konusu OVP'de 2024 için yüzde 33 tahmini paylaşılırken, gerçekleşme yüzde 44,4 oldu. 2025 için tahmin yüzde 15,2 iken resmi gerçekleşme yüzde 30,9 oldu.

Şimşek, işçi ücretleri, memur maaşları ve emekli aylıklarında resmi enflasyon tahminlerinin esas alınmasını isterken, gerçekleşmelerin tahminlerin çok üzerinde olması, vatandaşın enflasyona ezdirilmesini de beraberinde getirdi.
Şimşek ve ekibi, 3 yıl önce yüzde 39,6 ile aldıkları enflasyonu, yüzde 9'dan yüzde 50'ye kadar yükselttikleri faize rağmen ancak yüzde 32,4'e indirebildi.
NEFES
Ankapark ABB'ye devredilmedi: Zarar katlanıyor, hırsızlık vakaları artıyor!45 izlenme
Asgari ücretten 1000 lira daha gitti16 izlenme
İddia: Erkan seçim öncesi İYİ Parti’ye CV göndermiş ama kabul görmemiş30 izlenme
Elektrik ve doğalgaza zam!62 izlenme
Bakan Koca verileri açıkladı: 7.279 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 2.457.118'e, can kaybı 25.605’e yükseldi!86 izlenme
Faiz indi, dolar çıktı!35 izlenme
Sedat Peker'in ifşaatı ile gündeme gelen Mansimov'un iddialarına Mehmet Ağar'dan yanıt: 'Bir tanesine cevap vereyim...'46 izlenme
Özgür Aybaş duyurdu: Sigara ve alkole zam iddiası25 izlenme