Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Türkiye'nin enflasyonu maalesef oldukça yüksek. Mayıs ayında yüzde 70'in üzerinde bir enflasyonla zirveyi bulacağız. Ama daha sonra uygulamaya koyduğumuz programla birlikte enflasyon hızlı bir şekilde düşecek ve 2026 yılında biz tekrar tek haneli enflasyona dönmüş olacağız. Uzun bir yolculuk ama başaracağız. Çünkü iyi bir programımız var" dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Almanya'nın Düsseldorf kentinde düzenlenen 8. TürkAlman Ekonomi Günü programına katıldı. Şimşek'in burada yaptığı konuşmanın satır başları şöyle:
* Avrupa Birliği (AB) ile biz 1963'ten beri diyaloğumuz var, angajmanımız var. Ortaklığımız var. O nedenle biz Avrupa ile dostuz. Bazı siyasi görüş farklılıklarımız olabilir ama biz yine de Gümrük Birliği üzerinden AB ile kendimizi dost görüyoruz.
* Türkiye'nin önemli makroekonomik problemleri var. Bu problemleri çözersek Türkiye'nin potansiyeli daha da güçlenmiş olacak.
* Bizim en büyük önceliğimiz fiyat istikrarı. Yani enflasyonun tek haneye düşürülmesi, mali disiplin ve tabii ki yapısal dönüşüm. Yapısal dönüşümden kastettiğimiz yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm ve sanayide dönüşüm. Bütün bunlar bize daha yüksek sürdürülebilir büyüme imkanını artıracak.
* Türkiye'nin enflasyonu maalesef oldukça yüksek. Mayıs ayında yüzde 70'in üzerinde bir enflasyonla zirveyi bulacağız. Ama daha sonra uygulamaya koyduğumuz programla birlikte enflasyon hızlı bir şekilde düşecek ve 2026 yılında biz tekrar tek haneli enflasyona dönmüş olacağız. Uzun bir yolculuk ama başaracağız. Çünkü iyi bir programımız var.
* Bütçe açığı deprem nedeniyle geçen sene çok arttı. Deprem hariç bütçe açığımız yüzde 1,6, milli gelire oran olarak. Depremden dolayı yüzde 5,2. Geçen sene çok tedbir aldık. O tedbirleri almasaydık bütçe açığı çok daha yüksek olacaktı.
* Biz önümüzdeki yıllardan itibaren bütçe açığını deprem etkisi dahil kalıcı olarak yüzde 3'ün altına düşüreceğiz. Borcun da milli gelire oranını yüzde 35'in altında tutacağız. Yani Maastricht Kriterleri ile uyumlu olacağız.
Sözcü
'Sağlık ocağını AKP yaptı' diyen AKP'liye, bölgeyi bilen vatandaştan müthiş cevap !3998 izlenme
Bir siyasi parti daha Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulundu40 izlenme
SBK'nın para trafiği ortaya çıktı: Milyonlarca dolar ABD'ye kaçırılmış!49 izlenme
AKP'li Fatma Betül Sayan'ın kardeşinin aldığı maaş da ortaya çıktı!125 izlenme
Erdoğan geliyor diye yeşile boyanan toprak için 708 bin TL'lik ihale43 izlenme
İYİ Parti'de yaprak dökümü devam ediyor: Yerel seçim kararını eleştirerek istifa etti37 izlenme
Erdoğan'ın gerçek diploması var mı ? Yusuf Halaçoğlu anlatıyor...4584 izlenme
EYT'lilere 4 ödeme müjdesi!43 izlenme
Mahfi Eğilmez herkesin anlayacağı şekilde anlattı: Enflasyon niye patladı?
Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırıya tepki yağıyor! CHP'li isim isyan etti "Devlet Bahçeli ve Süleyman Soylu mutlu mu acaba!"
Valilikten, Gençliğe Hitabe skandalı açıklaması: İnceleme başlatıldı
İBB’ye yasak, Osmanlı torununa serbest!