İnternet üzerinden yürütülen sahte diploma ticareti hız kesmeden devam ediyor. Özellikle sosyal medya platformları aracılığıyla yayılan yasa dışı faaliyet, ilkokuldan yüksek lisansa kadar her seviyeden diploma vaadiyle vatandaşları hedef alıyor. Dolandırıcılar, binlerce lira karşılığında diploma vaat ederken, belgelerin YÖK, ÖSYM ve üniversite sistemlerinde görünür hâle getirildiğini öne sürüyor.
Türkiye gazetesinin haberine göre, kendini “belge uzmanı” olarak tanıtan bir dolandırıcı, “Diplomaci.com” isimli site üzerinden müşteri arayışına devam ediyor. “0553 732 38 45” numarası üzerinden WhatsApp aracılığıyla iletişim kuran şahıs, 10 bin liradan başlayan fiyatlarla sahte diplomalar hazırladığını iddia etti.
Dolandırıcının internet sitesine kısa süre önce zam yaptığı da dikkat çekti. Söz konusu kişi, diploma talebinde bulunanlara ilk olarak “göstermelik diploma mı yoksa eDevlet onaylı diploma mı” istediklerini soruyor ve ardından süreci ayrıntılarıyla açıkladı.

Dolandırıcının iddialarına göre sistemde şu aşamalar izleniyor:
· Talep edilen okulun diploma tasarımı birebir hazırlanıyor.
· Kişinin adı, bölümü, mezuniyet tarihi ve not ortalaması sisteme işleniyor.
· ÖSYM veri tabanına “yerleşme kaydı” ekleniyor.
· YÖKSİS’te diploma numarası ve mezuniyet bilgisi tanımlanıyor.
· Üniversitenin Öğrenci Bilgi Sistemine giriş sağlanıp transkript ve mezuniyet belgesi hazırlanıyor.
· Hatta “[ad.soyad]@universite.edu.tr” uzantılı ePosta bile veriliyor.Fiyatlar El Yakıyor
Söz konusu dolandırıcının tarifesi ise şöyle:
· İlkokul diploması: 10 bin TL
· Ortaokul diploması: 15 bin TL
· Lise diploması: 25 bin TL
· Ön lisans diploması: 35 bin TL
· Lisans diploması: 50 bin TL
· Yüksek lisans diploması: 100 bin TL
Üç aşamalı ödeme yöntemi uygulayan dolandırıcı, önce kapora istiyor. Ardından diploma videosu gönderiliyor. eDevlet ekranına belge yüklendikten sonra kalan tutarın ödenmesi talep ediliyor.
Gerçek Gündem
Kaynak: Türkiye Gazetesi
EYT staj mağdurlarından Bakan Bilgin’e sert tepki! 'Bakan milletin parasını dağıtamayız demişti'37 izlenme
Adana Büyükşehir Belediyesi'nin eski borcu nedeniyle Zeydan Karalar'ın makam odası haczedildi!90 izlenme
Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne 2.3 milyar TL garanti ödemesi!55 izlenme
Yandaş kanalın yayınında, Ramazan'da ekranda bira mı içtiler ?292 izlenme
Tarikat cenazesi Balıkesir'i karıştırdı! Sit alanına defnetmek istediler!24 izlenme
Narin'le ilgili sözleri tepki çekmişti, AKP'li Ensarioğlu'ndan yeni açıklama: "Amcası öldürmüş olabilir!"164 izlenme
İnfaz yasası resmileşti, Barışların tahliyesi için engel kalmadı135 izlenme
Besmeleli kullanılmış, boykot için satılık!210 izlenme