Hanelerin aylık ambalajlı temiz su tüketimi 3 bin lirayı buldu. Uzmanlara göre fahiş zamlarla temiz suya ulaşmak mümkün hale gelecek. Asgari ücretle geçinen bir hanenin her ay temiz ambalajlı suya erişebilmesi için ücretinin en az yüzde 10'unu gözden geçirmesi gerekiyor. 1 Temmuz'da Türkiye genelinde geçerli depozito iade sistemi DOA'nın ardından su ve maden sularına fahiş zaman geldi. Piyasalarda bir ay içinde yaklaşık 55 liraya satılan 6'lı maden suyunun fiyatı 75 liraya yükseldi.
MUSLUĞA İLGİ ARTTI
Son bir ayda ambalajlı su ve maden suyu fiyatlarına yüzde 40'ı aşan oranlarda zam yapıldı. Marketlerde 500 ml suyun fiyatı 22,95 liraya kadar fırladı.
Tekli şişe soda fiyatı ise markadan markaya farklılık göstermekle birlikte 15 liraya kadar çıktı. DOA kapsamındaki pet şişe ya da cam şişe başına 1 liralık dönüş alınacak diye markalar şişe başına suya ve maden suyuna en az 5-6 lira zam yaptı. Böylece geri kazanımın yükü de vatandaşa yüklendi. Uzmanlara göre suda bir tarife fiyatının açıklanmadığı için herkesin merak ettiği suya ve maden suyu fiyatlarını değiştirmediğini vurgulayarak, böyle devam ederse fiyatların daha da artacağını dile getirdi.
Vatandaş artık daha fazla musluk suyu içiyor ve daha çok arıtma cihazı yer alıyor. Hem pet şişe hem damacana su fiyatları Orta Doğu'daki savaş ve DOA uygulaması nedeniyle bu yıl neredeyse ikiye katlandı. Şubat aylarındaki raflarda 26 TL seviyesinde olan 5 litrelik pet şişeler, bugün 74,95 liraya satılıyor.
Türkiye'de ambalajlı su sektörünün toplam cirosu 81 milyar lirayı bulurken kişi başına yıllık ambalajlı su miktarı 147 litre civarındadır. Bu da yıllık kişi başına 7.7 damacanaya denk geliyor. Türkiye bu yılın ilk yarısında 111 milyon 546 milyon ambalajlı su ithal etti.
Vatandaş DOA merkezlerine ulaşmakta zorluk çekerken Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, geri kalanının vatandaşına yüklendiğini vurguladı. Deniz, bakanlığın denetimlerinin de lafta kaldığını, günlerde ambalajlı su ve maden sularında zamların devam edeceğini söyledi.
İstanbul Sucular ve Meşrubatçılar Esnaf Odası Başkanı Ahmet Turan Akkaya, çocuklu hanelerde aylık su tüketiminin 3 bin lirayı bulduğunu vurgulayarak, yüksek fiyatlar nedeniyle okulların açılmasıyla, velilerin çocuklarına ambalajlı su alınamayacağını söyledi. Suyun temel besin maddesi olduğu için satış fiyatının tarifesine bağlı olması genişleme işaretleri veren Akkaya, oda olarak ambalajlı suda tarifelerini açıkladıklarını ama buna sadece kendi ürünlerinin uyduğunu aktardı. Akkaya, özellikle İstanbul Ticaret Odası'nın tarife açıklaması ve tavan fiyat belirlemesini ve buna herkesin uymadığını vurguladı. Akkaya, Türkiye'de içme suyu üretiminin büyük oranda yabancı markaların eline geçtiğini de sözlerine ekledi.
NEFES
Milli Savunma Bakanlığı yayınladı: İşte Atatürk'ün orijinal imzası51 izlenme
‘Deprem Kahini’ Frank Hoogerbeets, Kahramanmaraş depremini bildi70 izlenme
Türkiye'de ilk! Ankara Büyükşehir Belediyesi %100 elektrikli otobüsünü tanıttı!84 izlenme
AKP'ye seçimi sadece Kılıçdaroğlu kazandırabiliyor: İşte anket sonucu...12 izlenme
Suriye’den acı haber geldi! İki şehit, iki yaralı117 izlenme
'TTB’nin yaptığı açıklamalar bunun yanında çırak kalır! Duyduklarım yüzünden dilim tutuldu'99 izlenme
Atatürkçü teğmenlerin komutanının ihracı iptal edildi18 izlenme
Çalışma başlatıldı: Kayıt dışı çalışan moto kuryelerden vergi alınacak37 izlenme
Bakan Şimşek: 420 binden fazla kapıyı çaldık, niyetimiz kira sözleşmelerini e-Devlet üzerinden yapmak
CHP'nin Trabzon mitinginde on binler bir arada
Mardin ve Diyarbakır’da 14 bin 900 dekar tarım alanı yandı!
Fatih Altaylı Silivri'den korkuttu: "Bu olursa dolar bir ayda 70 liraya çıkar"