Türkiye'den Suriye'ye ihracat, 11 Ocak'taki gümrük vergisi artışı kararı sonrasında adeta durdu.
Suriye'de HTŞ liderliğindeki yeni yönetimin, tüm gümrük kapılarında tek tarife sistemine geçilmesi kararı Türkiye sınırındaki gümrük kapılarında tarifelerde 20 kata varan astronomik artışlar olmasını da beraberinde getirdi.
Bunun üzerine Suriye'deki ithalatçılar, fiyatların yüksekliği ve belirsizlikler nedeniyle siparişleri durdurunca binlerce Türk tırı gümrük kapılarında kaldı.

Güneydoğu Anadolu Hububat ve Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu'nun nefes.com.tr ile paylaştığı bilgilere göre, Suriye'ye ihracat durdu ve bugün itibarıyla 4 bin 500 tır gümrük kapılarında bekliyor.
Suriye Milli Ordusu'nun kontrolündeki Akçakale ve Ceylanpınar sınır kapılarındaki tarifelerde bir değişiklik olmadığını belirten Kadooğlu, dün itibarıyla Cilvegözü'nde 1800 tırın, Çobanbey'de 517 tırın, Öncüpınar'da 370 tırın, Karkamış'ta 364 tırın, Zeytindalı'nda 200 tırın beklediğini, sayıların bugün arttığını aktardı.

Gümrük kapılarında 67 kilometrelik kuyruklar olduğunu belirten Kadooğlu, Ticaret Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın devreye girdiğini, gelecek hafta Ankara'da Suriyeli yetkililerin de katılımıyla toplantı yapılacağını, sorunun kısa süre içinde çözülmesini beklediklerini söyledi.
Suriye'ye geçen yıl yapılan 1,5 milyar dolarlık ihracatın 650 milyon dolarlık kısmının Güneydoğu Anadolu bölgesinden yapıldığını, bunun da yaklaşık 360 milyon dolarlık kısmının hububat ve bakliyat ürünleri olduğunu, özellikle gıda ürünlerinde tarifelerin çok ciddi şekilde artırıldığını belirten Kadooğlu, örneğin ayçiçek yağında bir ton için 10 dolar olan gümrük vergisinin 30'a katlanarak 300 dolara yükseldiğini aktardı.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Suriye'deki yönetim değişikliği nedeniyle sorunların çıkmasının normal olduğunu ancak serbest ticaret anlaşmasının güncellenerek sorunun kısa süre içinde çözülmesini beklediklerini dile getirdi.

Ticaret Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamada, Suriye tarafıyla gümrük vergileri konusunda istişareler yapıldığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:
"Görüşmelerde önümüzdeki hafta yüz yüze toplantı yapılması planlandı. Ülkelerimiz arasında yeniden ve bu defa daha kapsamlı bir serbest ticaret anlaşmasının hayata geçirilmesiyle ilgili olarak da istekliliğimiz karşılıklı olarak paylaşılmıştır."
Nefes
Henri Barkey, Kavala yerine birlikte yemek yediği gazeteciyi açıkladı60 izlenme
Böcek ailesi faciasında yeni gelişme: Beklenen rapor ortaya çıktı26 izlenme
İmamoğlu'nun, diploma savunmasının yapay zekâ ile seslendirilmiş hali: "Mahkeme heyetine tüm süreci anlattım. Sizlerin de dinlemesini ve bilmesini isterim"56 izlenme
AKP İstanbul'da 100 TL'lik A101 çekiyle oy istiyor310 izlenme
Savcının itirazı kabul edildi: TBMM'deki taciz davasında üç sanık yeniden tutuklandı, bir kişi aranıyor21 izlenme
İsmail Kahraman: Devlet dairelerine Erdoğan'ın resmi asılmalı318 izlenme
Hızlı trenin trafiği ilahiyatçıya emanet!99 izlenme
YÖK, eşine uygun kriterde ilan açan rektör hakkında soruşturma başlattı!83 izlenme
AKP’li Metiner: İtiraf ediyorum çok yanlış yaptık, bilmeden el kaldırdık
AKP'li vekilden teğmenlerin Anıtkabir ziyaretine çirkin sözler!
Vatandaş, vekile böyle dert yandı! "Mahallede 5 kilo yağ alabilen zengin sayılıyor"
Sayıştay'ın 'Saray Raporları' ortaya çıktı: Sarayın su masrafı dudak uçuklattı!