Türkiye'den Suriye'ye ihracat, 11 Ocak'taki gümrük vergisi artışı kararı sonrasında adeta durdu.
Suriye'de HTŞ liderliğindeki yeni yönetimin, tüm gümrük kapılarında tek tarife sistemine geçilmesi kararı Türkiye sınırındaki gümrük kapılarında tarifelerde 20 kata varan astronomik artışlar olmasını da beraberinde getirdi.
Bunun üzerine Suriye'deki ithalatçılar, fiyatların yüksekliği ve belirsizlikler nedeniyle siparişleri durdurunca binlerce Türk tırı gümrük kapılarında kaldı.

Güneydoğu Anadolu Hububat ve Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu'nun nefes.com.tr ile paylaştığı bilgilere göre, Suriye'ye ihracat durdu ve bugün itibarıyla 4 bin 500 tır gümrük kapılarında bekliyor.
Suriye Milli Ordusu'nun kontrolündeki Akçakale ve Ceylanpınar sınır kapılarındaki tarifelerde bir değişiklik olmadığını belirten Kadooğlu, dün itibarıyla Cilvegözü'nde 1800 tırın, Çobanbey'de 517 tırın, Öncüpınar'da 370 tırın, Karkamış'ta 364 tırın, Zeytindalı'nda 200 tırın beklediğini, sayıların bugün arttığını aktardı.

Gümrük kapılarında 67 kilometrelik kuyruklar olduğunu belirten Kadooğlu, Ticaret Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın devreye girdiğini, gelecek hafta Ankara'da Suriyeli yetkililerin de katılımıyla toplantı yapılacağını, sorunun kısa süre içinde çözülmesini beklediklerini söyledi.
Suriye'ye geçen yıl yapılan 1,5 milyar dolarlık ihracatın 650 milyon dolarlık kısmının Güneydoğu Anadolu bölgesinden yapıldığını, bunun da yaklaşık 360 milyon dolarlık kısmının hububat ve bakliyat ürünleri olduğunu, özellikle gıda ürünlerinde tarifelerin çok ciddi şekilde artırıldığını belirten Kadooğlu, örneğin ayçiçek yağında bir ton için 10 dolar olan gümrük vergisinin 30'a katlanarak 300 dolara yükseldiğini aktardı.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Suriye'deki yönetim değişikliği nedeniyle sorunların çıkmasının normal olduğunu ancak serbest ticaret anlaşmasının güncellenerek sorunun kısa süre içinde çözülmesini beklediklerini dile getirdi.

Ticaret Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamada, Suriye tarafıyla gümrük vergileri konusunda istişareler yapıldığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:
"Görüşmelerde önümüzdeki hafta yüz yüze toplantı yapılması planlandı. Ülkelerimiz arasında yeniden ve bu defa daha kapsamlı bir serbest ticaret anlaşmasının hayata geçirilmesiyle ilgili olarak da istekliliğimiz karşılıklı olarak paylaşılmıştır."
Nefes
Bakan Nabati, kovulma iddialarına kendine has üslubuyla yanıt verdi: Hepsi boş laflardan ibaretti.52 izlenme
Suyu da satacaklar çiftçi iflas edecek!305 izlenme
İzmir Valiliği'nden Cumhuriyet kutlamalarına kısıtlama!43 izlenme
Kuradan CHP çıkmıştı: Bayrampaşa seçimi iptal edildi!30 izlenme
İstanbul'un her kaldırımını her caddesini otoparka çeviren İspark'tan dudak uçuklatan zarar!308 izlenme
İmamoğlu’nun mitingine yapılan saldırıya tepki yağıyor!51 izlenme
Her gün bir ürüne fahiş zam gelirken devletten memurun mesaisine komik zam!67 izlenme
CHP'nin, 2011'de AKP iktidarını 'rapor' ile uyardığı ortaya çıktı49 izlenme
Paralar yine beşli çeteye: Bakanlık 60 milyar lira dağıttı!
MHP'den üstü kapalı 'Sinan Ateş' açıklaması: "Şerefi, haysiyeti ve namusu varsa..."
19 yaşındaki İmamoğlu hakim karşısına çıkıyor
Giresun'da yamaçtan yuvarlanan kamyonet yüzlerce metreden çığlıklar arasında takla ata ata düştü! O araçtan nasıl sağ çıktılar?