Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban, geçtiğimiz hafta yeni hükümet kurduklarını açıklamıştı. Taliban, Afganistan’da ‘İslam Emirliği’ ilan ederken, hükümette yalnızca kendi militanlarının yer alması ve kabinenin sırf erkeklerden oluşması tepki çekmişti.
Hükümetin kurulmasının ardından kısa bir süre geçmesine rağmen, başkent Kabil’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan tartışma sesleri yükseldi.
BİRADERHAKKANİ KAVGASI
Üst düzey Taliban yetkilileri BBC’ye verdiği demeçte, Afganistan’da yeni bir hükümet kurulduktan birkaç gün sonra Taliban liderleri arasında büyük bir tartışma çıktığını öne sürdü.
Taliban kaynağı, grubun kurucularından Abdülgani Birader ile Hakkani milis grubu içinde önde gelen isimlerden olan mültecilerden sorumlu bakan Halil ürRahman Hakkani arasında sert söz dalaşı yaşandığını, her ikisinin de o sırada yanlarında bulunan destekçileri arasında da kavga çıktığını söyledi.
HÜKÜMET İKİYE AYRILMIŞ DURUMDA
Tartışmanın, Afganistan’da ABD’ye karşı kazanılan zaferde ‘kimin ne başarısı olduğuna’ ve ‘yeni kabinede gücün nasıl paylaştırıldığına’ odaklandığı öne sürülüyor.
İddialara göre, Taliban hükümeti ikiye ayrılmış durumda. Bir tarafta diplomasinin önde gelen isimlerinden Birader yer alırken diğer tarafta da kazanılan savaş zaferinin önde gelen isimlerinden Hakkaniler olduğu belirtiliyor.
TRUMP İLE GÖRÜŞEN İLK İSİM
Birader, Taliban’ın diplomatik ayağıyla ilgilenen bir isim olarak öne çıkıyor. Birader, Donald Trump ile 2020 yılında telefonda görüşerek bir ABD Başkanı’yla doğrudan temas kuran ilk Taliban lideri olmuştu. O görüşmeden önce de, ABD askerlerinin çekilmesini öngören Doha anlaşmasına imza atmıştı. Diğer yandan, Hakkani grubu da, son yıllarda Afganistan’da Afgan kuvvetlerine ve Batılı müttefiklerine karşı düzenlenen en şiddetli saldırılarla ilişkilendiriliyor. Grup, ABD’nin “terör örgütleri” listesinde. Grubun lideri Siraceddin Hakkani yeni hükümette İçişleri Bakanı olarak görev yapıyor.
Taliban haberleri resmen yalanlarken, anlaşmazlığın Taliban’ın kurucularından Molla Abdul Ghani Baradar’ın birkaç gün ortadan kaybolmasının ardından ortaya çıktığı öne sürüldü.
https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/talibaninustduzeyyoneticileriarasindagerginlik6650814/
AKP'nin İBB adayı Murat Kurum'un sicili kabarık: Her biri, bir diğerinden vahim!25 izlenme
Dünya basını İstanbul depremini nasıl gördü? "İki olasılığa işaret ediyor"22 izlenme
Bakan Koca açıkladı: 66.467 yeni vaka tespit edildi, 29.316 kişi sağlığına kavuşurken, 143 kişi hayatını kaybetti!58 izlenme
En düşük emekli maaşı 3500 TL olacak!45 izlenme
CHP'nin Antalya mitinginde tarihi kalabalık! Onbinler tek yürek oldu 'Yiğidim aslanım burada yatıyor'u söyledi16 izlenme
Validen skandal açıklama! "Sağlıkçılar bize yük oluyor"199 izlenme
Vapurda Türk kızının göğüslerini çeken Arap sığınmacı Sedat Peker'e şikâyet edildi!69 izlenme
ABD'de "Erdoğan'ın mal varlığı hakkında rapor hazırlansın" anlaşması377 izlenme
Şehit ailesini ağlarına düşürüp 846 bin TL dolandıran çete yakalandı
Kılıçdaroğlu: Bir ülkeyi yöneten insan kendi ülkesinin toprağına galoşla basmaz
İBB'ye yönelik ikinci dalga operasyonda gözaltına alınmışlardı: Murat Ongun'un eşi ve İSKİ genel müdürü serbest kaldı!
FETÖ elebaşı Gülen'e Protestan cenaze töreni! Müridleri hak ettiği gibi gömdü