Bu yıl 36 ilde meydana gelen zirai don felaketi, halihazırda aşırı maliyetler ve elde kalan ürünler nedeniyle dar boğazda olan çiftçiyi daha da borç batağına sürükledi. CHP Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi ve Zirai Don Araştırma Komisyonu Üyesi ve Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de yaşananları işaret ederek artık bir çözüm üretilmesi gerektiğini ve çiftçilere yardım eli uzatılması gerektiğini ifade etti.
CHP'li Gürer, çiftçilerin banka borcunun ilk defa trilyon seviyesine çıktığını açıkladı. Uzun süredir makul bir destek verilemeyen çiftçilerin bankalara borcunun 1 trilyon 8 milyar liraya yükseldiğini anlatan CHP Milletvekili sadece haziran ayında icra ve sulh hukuk mahkemeleri tarafından toplam 3 bin 841 tarlanın satışa çıkarıldığını belirtti. Bu gidişle üretimin durma noktasına kadar gelebileceğini bildiren Gürer, tablonun vahametinin altını çizdi.
Tarlaların yanında traktörlerin de icra yoluyla satışa çıkarıldığını hatırlatan Ömer Fethi Gürer, yalnızca haziranda 39 traktörün icraya düştüğünü ve bunlardan 23’ünün zirai donun yaşandığı illerde bulunduğunu söyledi. Gürer, zirai donun yaşandığı kentlere acil bir yardım planı düzenlenmesi gerektiğini vurgulayarak çiftçinin bu ekonomik krize daha fazla dayanamadığını vurguladı.

İktidara seslenen Gürer, zirai don felaketi sonrası gerekli desteğin asla verilmediğini söyleyerek, "Üretici ve çiftçilerimiz olmadan tarımsal üretim devam edemez. Bankalara olan borçların yapılandırılması, icraların durdurulması ve çiftçilerin zararlarının karşılanması için adım atılmalı. Çiftçiler üretmezse, halkımız sofrasındaki ekmeğe erişim bile zora girer" diye konuştu.
Bankalara olan takipteki borçların bir ayda yüzde11 arttığını bildiren Ömer Fethi Gürer, çiftçilerimiz krediyle ayakta durmaya çalıştığını, ödeyemedikleri için de borç batağına saplandıklarını ifade etti. CHP'li Gürer, "Tarımsal üretimi bu şartlarda sürdürmek zor. İktidarın, çiftçinin içinde bulunduğu görmesi için vakit kaybetmeden zararların karşılanması ve yeni kredi desteklerinin açıklanarak icralar durdurulması şart" diye konuştu.
Gerçek Gündem
Yeni maliye bakanının doktora tezinde tarikat övgüsü!33 izlenme
Sedat Peker'den yeni haber93 izlenme
Emekliler için 1 Mayıs sürprizi yalan oldu!38 izlenme
AKP'de sekizinci başkan istifası geldi! Parti teşkilatı domino taşı gibi devriliyor: İlk resmi açıklama13 izlenme
İsrail ordusu Cibaliye mülteci kampını vurdu! Saldırıda 36 Filistinli hayatını kaybetti24 izlenme
Özgür Demirtaş, iflasın rakamlarını çıkardı: Kurtuluşun reçetesini verdi38 izlenme
AKP Milletvekili Şirin Ünal hakkında suç duyurusu!177 izlenme
Mahmut Tanal, Ankara mitinginde bir hastaya ulaşmaya çalışan sağlık personelini sırtına aldı9 izlenme