CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, üreticilerin yaşadığı sorunlara ilişkin konuştu.
Zirai donun yaşandığı nisan ayından sonra gelen kuraklığın üreticiyi ağır biçimde etkilediğini belirten Gürer, “Zirai donda ÇKS’si (Çiftçi Kayıt Sistemi) olan, TARSİM'e (Tarım Sigortaları Havuzu) kayıtlı çiftçilerin dahi alacakları halen ödenmedi. Kasım ayından önce de ödenmeyeceği söyleniyor. Bu anlamda üretici perişan durumda” diye konuştu.
Meyve bahçelerinin tamamen sahipsiz kaldığını vurgulayan Gürer, “Dalda bir tek ürün yok. Bu üretici sonuçta bahçesine bakım yapacak, ilaç atacak, gübre verecek, ayrıca budama yaptıracak. Ama para olmayınca bunların hiçbirini yapamadı. Siyasi iktidar, gelecek yıl da bahçe ürünlerinin sorun yaşamasının yolunu açtı” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de meyve üretimindeki büyük düşüşe de dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “Ülkede 28 milyon ton meyve yetişiyordu. Tahminlere göre bu rakam 21 milyon tona düştü. 7 milyon ton ürün kaybı var. Ama siyasi iktidarın üreticinin yaşadığı sorundan haberi yok” diye konuştu.
Üreticilerin art arda yaşadığı zorluklara rağmen desteklenmediğini söyleyen Gürer, iktidarı adım atmaya çağırdı.
Tarımsal üretimin devamlılığı için çiftçilerin alacaklarının ödenmesi gerektiğini ifade eden Gürer, üretim maliyetlerinin karşılanmamasının gelecek yıl için de ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.
Çiftçilerin bankalara kredi borcunun bir trilyonu geçtiğini belirten Gürer, "Borcu ödeyemeyen çiftçi icra yoluyla arazi ve traktöründen oluyor. İcralar durdurulmalı ve borçlar en az üç yıl faizsiz ötelenmelidir. Zararları da derhal karşılanmalıdır” dedi.
TARSİM sigortası hasar tespitlerinin üretici aleyhine yapıldığı ile ilgili çok sayıda şikayet aldığını da belirten Gürer, üreticinin mağdur edildiğini vurguladı.
Nefes
Halil Sezai'den tepki 'AKP, RTE, al birini vur ötekine !'734 izlenme
Mansur Yavaş'tan Akşener'e 'korkak' yanıtı52 izlenme
Özgür Özel YENİ Parti ile ilgili tartışmalara noktayı koydu: "Ne İmamoğlu’nun ne Yavaş’ın ne Özel’in partisi. Milletin partisi."21 izlenme
Konya'da 5.2'lik deprem! Ankara da sallandı: AFAD ve Kandilli'den peş peşe açıklama28 izlenme
Turizm Bakanı’nın Bodrum’daki otel inşaatı yasağa rağmen tam gaz devam ediyor38 izlenme
İBB Başkanı İmamoğlu o kararları mahkemeye taşıdı!92 izlenme
AKP'li belediyede 'huzur hakkı' adı altında çifte maaş59 izlenme
ABD'li siyahi gençten Atatürk'e övgüler: "Bir adamın cesareti sayesinde... Mustafa Kemal bağımsızlık mücadelesine öncülük etti"43 izlenme