Enflasyonu düşüreceği iddiasıyla vatandaşın kemerini sıkıp maaşlara enflasyonun altında zam yapan iktidar taşıt saltanatından vazgeçmiyor. Bu yıl da 2 bin 262 araç daha alınacak. Devletin garajındaki araç sayısı 115 bine ulaşacak.
2025 yılı yatırım programına göre, bu yıl 39 kamu kurumu toplamda 2 bin 262 adet taşıt satın alacak. Yeni alınacak bu araçlara bütçeden toplam 6 milyar 683 milyon 273 bin lira ödenecek. Satın alınacak her bir araç için ortalama 2 milyon 955 bin TL ödenecek. Araç başına ortalama maliyetin yüksek çıkmasında lüks makam araçları, zırhlı araçlar ve otobüs gibi büyük araçlar etkili oluyor.
PROGRAMA EKLENMEDİ
Yatırım programında görünen 2 bin 262 taşıta bu yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı üzerinden alınıp ihtiyacı olan kurumlara dağıtılacak 500 araç ile üniversite ve diğer kurumların alacağı 426 araç dahil değil. 2025 yılı bütçesinde bu yıl 3 bin 188 adet araç alınacağı bilgisi yer almıştı. Bu araçların 500 adedi Hazine ve Maliye Bakanlığı’na, geri kalan 426 araç da ilgili kurumlara yazılmıştı. Toplamda 926’ya ulaşan bu araçların hangi kurumlara dağıtılacağı ve toplamda ne kadar ödeme yapılacağı bilgisi yatırım programına konulmadı.
Bu araçların özellikleri ve sınıfları yatırım programında yer almadığı için bütçeye toplamda ne kadar yük getireceği bilinmiyor. Ancak 926 aracın her birinin diğer araçlar gibi ortalama 2 milyon 955 bin lira maliyetle satın alınacağı düşünüldüğünde ilave 2 milyar 736 milyon 330 bin liralık ek yük çıkıyor. Böylece araç saltanatı için ödenecek toplam tutar 9 milyar 420 milyon lirayı buluyor.

Kamu kurum ve kuruluşlarının garajında toplam 111 bin 599 taşıt bulunuyor. Bu rakama kiralık taşıtlar dahil değil ve taşıt saltanatı tam olarak kamuoyuna yansımıyor. 111 bini aşkın aracın 106.363’ü genel bütçeli kamu idarelerinin, 5.136’sı özel bütçeli kamu idarelerinin, 100’ü de düzenleyici ve denetleyici kurullara ait. Öte yandan en çok taşıt güvenlik sağlık birimlerinde bulunuyor. Bakanlar, bakan yardımcıları, başkanlar ve genel müdürler genellikle Mercedes ve Audi marka lüks otomobilleri kullanıyor. Yerli malı TOGG ise kamuda beklenen seviyede ilgi görmedi.
Sözcü
Türkiye için dikkat çeken oran: Alman devi asgari ücrete yapılacak zammı açıkladı37 izlenme
Üniversitenin tarih bölümünde çalışmak için ‘İlahiyat’ şartı!49 izlenme
Maaş zamlarını enflasyon yuttu21 izlenme
Sedat Peker, Yılmaz Özdil’e neden teşekkür etti?164 izlenme
Emeklilerden aylıklarına asgari ücret oranında artış talebi40 izlenme
Giresun'da emekliler yeni yıla umutsuz giriyor: "Bu yıl felaket geçti, her gün daha kötüye gidiyor"24 izlenme
AKP'de istifa depremi: Binlerce kişi partiden ayrıldı24 izlenme
Ülkede mülteci istemiyoruz demek suç oldu! Türkiye-Litvanya maçında slogan atan dört Fenerbahçeli gözaltına alındı!32 izlenme
12 bin yıllık Dipsiz Göl’ün yok edilmesine yol veren müdür, kurban keserek görevine döndü!
Biraya zamlar havada uçuşuyor! İşte fiyat listesi
Mahfi Hoca açıkladı: "Ekonomiyi düzeltmenin yolu buradan geçiyor!"
Facianın ilk anları ortaya çıktı! Cama çıkıp çığlık attılar: "Çarşaf getirin bebeğimi atacağım"