İçişleri Bakanlığı’nın hafta sonları uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamasına ilişkin genelgesinde, saat 10.0017.00 saatleri arasında market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçilerin faaliyet gösterebileceğinin bildirilmesine karşın bazı il ve ilçelerde alkol satışı yapan marketler ve tekeller, hafta sonu, “alkoş satışı yapamayacakları” bildirilerek kapatılmak istenmişti. Marketler ve tekeller ile polisler arasında “alkol satılan market zincirlerinin kapatılmamasına karşın küçük marketlerin kapatılmak istenmesi” nedeniyle tartışma yaşanmıştı. İllerde alkol satışının yasaklandığı iddia edildi.
Cumhuriyet’e konuşan Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, birçok ilde hafta sonu alkol satışı yaptırılmadığını söyledi. Alkol satışının yasaklandığına dair Ankara ve Çanakkale’de tebliğler gitmeye başladığını aktaran Dündar, “Hem İçişleri Bakanlığı’na hem de valiliklere, bakanlığın genelgesinin uygulanması için dilekçe gönderdik. Genelgede ruhsata göre yani market, kuruyemişçi gibi faaliyet alanı neyse açık kalabileceği belirtiliyor. Ürün bazlı kısıtlama olmamasına rağmen hafta sonu böyle bir durum yaşandı. Genelgenin uygulanmasını istiyoruz. Sözlü talimatlarla devlet yönetilmez. Böyle bir yasak yok. Böyle bir yasak olsa, gross marketler de satmazdı. Hafta sonu her ilde gross marketlerde alkol satışı yapıldı” dedi.
Alkol satan market ve tekellerin, yalnızca alkol satmadığını, alkolün, bu işyerlerinin tüketiciye sunduğu ürün çeşidinden yalnızca biri olduğunu belirten Dündar, “Amacını aşan bu tür uygulamalar on binlerce esnafın mağduriyetini böylesi zorlu ve belirsiz bir dönemde daha da fazla artırmakta” diye konuştu. Hafta sonu İstanbul’un bazı ilçelerinde de alkol satışı yaptırılmadığını belirten Dündar, o ilçelerdeki karakol amirleri ile görüştüğünü aktardı. Dündar, “Genelgeyi sordum, ‘sözlü emir var’ dediler. Yazılı emir yoksa geçersizdir. O ilçelerde bazı bayiler yeniden açıldı” dedi. Bazı bayilere Kabahatler Yasası’na göre ceza kesildiğine dikkat çeken Dündar, “10.0017.00 arasında sokağa çıkma hakları var. Bu bayilerin ruhsatı ve işyerini açma hakkı var. ‘Alkol satışı yasak diye bir genelge varsa o maddeden ceza kesin’ dedik, birçoğu kesmekten vazgeçti ama ceza kesilenler oldu. Onlarla ilgili suç duyurusunda bulunacağız” ifadelerini kullandı. Sokak arasındaki bakkal, market gibi küçük esnafın bittiğini vurgulayan Dündar, alkol satışının yasaklanması ile amacın “küçük esnafın bitirilmesi ve yurttaşların zincir marketlere yönlendirilmesi” olduğunu söyledi.
Maydonoz Döner'e operasyonun perde arkası: Binlerce kişinin sicil ve maaş kayıtları incelenmiş49 izlenme
Seçmenlere 'ezik' diyen AKP'li aday Meclis'e girdi mi?402 izlenme
Ordu'da yolsuzluk haberi yapan TV kanalı kapatıldı!239 izlenme
Murat Çalık’ın avukatı tahliye talebinde bulundu: "Tutukluluğun devamı hayati risk oluşturacak boyuta ulaştı"36 izlenme
Suriyeli kadın 9 yıllık dini nikahlı Türk kocasını Suriyelilere dövdürdü! 'Sizin mahkemeniz bizi bağlamıyor biz Suriye rejimi halkıyız, biz keseriz öldürürüz seni'71 izlenme
CHP İstanbul'a kayyum: Özgür Çelik ve Gürsel Tekin'den peş peşe açıklamalar41 izlenme
AKP'li başkan kamu binasında eşine ofis açtı!575 izlenme
LPG’ye bir zam daha!46 izlenme
Meczup yine sahneye çıktı: Vatandaşı "vatan haini" ilan etti, polise şikâyet etti
Siyasi lobiyi harekete geçiren iddia: Tansu Çiller seçimden aylar önce parti kurmaya hazırlanıyor
Mahkemeden Engin ve Dilan Polat'a bir suçtan tahliye kararı
Eşine iğne yapan erkek hemşirenin burnunu kırdı! "Benim karıma bir erkek nasıl iğne yapar?"