Ekonomik krizin faturası vatandaşlara yıkılınca Türkiye, yüksek vergiler dolayısıyla birçok ürüne dünya standartlarının üstünde fiyatlar ödemeye başladı. TL'de yaşanan değer kaybı ve vergiler, Türkiye'yi telefona en fazla parayı ödeyenlerin ülkesi olarak zirveye taşıdı. Vergilerle iPhone 15 Pro Max'ın (1 TB) satış fiyatı Türkiye'de 3.457 dolara (92.999 TL) çıktı. Türkiye bu rakam ile 21 ülkeyi geçti ve modelin en pahalıya satıldığı ülke unvanını kazandı.
ABD'li teknoloji devi Apple'ın tanıttığı iPhone 15 serisinde yer alan iPhone 15 Pro Max'ın (1 TB) Türkiye'deki vergisiz fiyatı 43.013 TL. Ancak Türklerin bu modeli almak için yüzde 1'lik Kültür Bakanlığı payı için 430 TL, yüzde 12'lik TRT payı için 5.213 TL, yüzde 50'lik Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) payı için 24.328 TL, yüzde 20'lik Katma Değer Vergisi (KDV) payı için de 15.499 TL ödemesi gerekiyor. Toplamda 45.471 TL'lik verginin yanı sıra iPhone'nin 4.514 TL'lik kârı da satış fiyatına yansıtılınca ABD'de 1.599 dolar olan cep telefonunun fiyatı Türkiye'de 3.457 (dolar kuru yaklaşık 26.90 lira) doları buluyor.
ALMANYA'DA 2.080 DOLAR
iPhone 15 Pro Max'ın en pahalıya satıldığı ülkeler sıralamasında Brezilya 2.876 dolarla ikinci, 2.404 dolarla Hindistan üçüncü oldu. iphoneworldwide.com'un verilerine göre, dördüncü 2.260 dolarla Danimarka, beşinci de 2.230 dolarla Norveç oldu. iPhone 15 Pro Max, Meksika'da 2.225 dolara, İsveç'te 2.150 dolara satılıyor. İtalya ve Fransa'da 2.122 dolara satılan modelin fiyatı Almanya'da ise 2.080 dolar.

■ iPhone 15 Pro Max'ı (1 TB) satın almak, yüksek fiyatları nedeniyle Türkiye'deki milyonlarca kişi için mümkün görünmüyor. 11.402 TL ile asgari ücretli bir kişinin, söz konusu modeli alabilmesi için 8.1 aylık maaşını vermesi gerekiyor. 7.500 TL'lik emekli maaşı alan bir vatandaşın ise 12.4 aylık maaşını telefona ayırması gerekiyor. Modelin vergisiz satış fiyatı ise 43.013 TL. Teknoloji devi Apple'ın ürettiği iPhone 15 Pro Max için veri ödemiyor olsaydık bir asgari ücretlinin 3.7 aylık, bir emeklinin ise 5.7 aylık maaşının vermesi yeterli olacaktı.
Sözcü
Emeklilerin banka promosyonu artacak mı? Emeklilerden bankalara flaş talep30 izlenme
Süper emekli Ali Erbaş'ı nasıl bilirdiniz? Ece Üner teker teker sıraladı20 izlenme
Bakan, ‘Türkiye neden doğalgazı pahalı alıyor’ sorusuna yanıt verdi: Ticari sır!105 izlenme
Genç kadın, otobüste kendisini taciz eden adamı böyle kayda aldı!38 izlenme
AKP seçmeni 'HAYIR dedim diye 'vatan haini' diyemezsin !'995 izlenme
O komutan gitti, teröristler çil yavrusu gibi dağıldı!240 izlenme
Merdan Yanardağ hakkında iddianame hazırlandı35 izlenme
Kara kış kapıda: Odun, kömür, soba ve kışlık giyim fiyatları uçuyor!51 izlenme
Çalışan emekliye 5 bin lira ikramiye Resmi Gazete'de
Kılıçdaroğlu pandoranın kutusunu açıyor! '20-22 Aralık arasında kamu bankalarından 19,1 milyar dolar satış yapıldı'
Koç Holding'ten 10 Kasım'a özel muhteşem bir video daha! 'Bu Hasret Bizim'
Yurt dışında eve 2.7 milyar dolar