Gıdada zamların ardı arkası kesilmiyor. İthalata dayalı tarım politikaları, kuraklık, geçen yıl yaşanan zirai don ve enflasyonist etkilerle gıdada fiyatlar hızla yükseliyor. Mart ayında yıllık resmi enflasyon oranı yüzde 30.87 olarak açıklanırken, gıda enflasyonu yüzde 32.36 arttı. TÜRKİŞ’in hesaplamasına göre Mart 2026 itibariyle dört kişilik bir ailenin gıda harcamasındaki artış da, bir önceki aya göre yüzde 1.32 oldu. Yıllık ortalama artış yüzde 39.30, üç aylık artış ise yüzde 8.78 olarak gerçekleşti.
SAVAŞIN ETKİSİ BÜYÜK
TÜRKİŞ’in açıkladığı açlık sınırına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için aylık yapması gereken gıda harcaması 32 bin 792 TL’ye çıktı. Asgari ücretin 28 bin TL, ortalama emekli maaşının yaklaşık 23 bin 500 TL, ortalama memur maaşının ise 66 bin 500 TL civarında olduğu düşünüldüğünde, gıda harcamalarının vatandaşın bütçesi üzerindeki yükü de ağırlaşıyor.
Öte yandan son bir aydaki fiyat artışlarında en önemli etken, ABD ve İsrail’in İran’a saldırmasıyla başlayan savaş oldu. Enerji piyasalarındaki baskı, önce akaryakıt fiyatlarını ardından tezgahları vurdu. İran Savaşı’nın başladığı 28 Şubat’ta İstanbul’da benzinin litresi 58.28 TL iken 31 Mart’ta 62.57 TL’ye, motorinin litresi ise 60.33 TL’den 74.91 TL’ye yükseldi. Bu dönemde benzin fiyatı yüzde 7.3, motorin fiyatı ise yüzde 24 artış gösterdi. Bu durum, tarımda üretim ve lojistik maliyetlerini artırarak özellikle sebze fiyatlarındaki yükselişi destekledi.
YÜZDE 126 ARTIŞ
Her ay temel gıda ürünlerinde üretici, hal ve market fiyatlarındaki fiyat değişimlerini hesaplayan Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin son 3 aydaki verileri de mutfaktaki yangını gözler önüne serdi. Ocakmart döneminde sivri biberin fiyatı 87.85 TL’den 225.52 TL’ye çıkara yüzde 156.7 ile fiyatı en çok artan ürün oldu. Karnabahar 39.50 TL’den 89.29 TL’ye yükselerek yüzde 126 artış gösterdi.
Marul (adet) fiyatı 35.39 TL’den 79.10 TL’ye çıkarak yüzde 123.51 arttı. Patlıcan fiyatları 97.36 TL’den 178.99 TL’ye yükseldi ve yüzde 83.84 artış kaydetti. Domates ise 79.97 TL’den 123.46 TL’ye çıkarak yüzde 54.38 zamlandı. Patates yüzde 28.71, pırasa yüzde 26.59, ıspanak yüzde 20.94, havuç yüzde 18.11 oranında zamlandı.
NEFES
Depremde 35 kişinin ölümüne neden oldular: Devlet, firari müteahhitlerden dondurma almış!35 izlenme
İstanbul'da metro istasyonuna önce çöp sonra lastik fırlattılar! İBB'den suç duyurusu29 izlenme
İBB Davası'nın 4. günü: Duruşmada tablo krizi! Savcı İmamoğlu'nu salondan çıkarmak istedi13 izlenme
Avukatı açıkladı: Rıza Akpolat'a 'Kurultay aleyhine ifade ver' baskısı yapılmış32 izlenme
Vatandaş ‘Altın çağı’nı yaşıyor!60 izlenme
Suriye'deki camilerde cuma hutbelerinde Türkiye hedef alındı: Türk düşmanlığı camilere sıçradı32 izlenme
Kim doğru söylüyor? Merkez Bankası başkanı 'İstanbul'da kiralar pahalı' dedi Bakan Şimşek 'Kiralar ucuzluyor' dedi30 izlenme
Müebbet hapis alan iki katil nasıl serbest kalır?!56 izlenme
Yavaş açıkladı: Genelkurmay kavşağına Atatürk’ün heykeli yapılacak!
AKP’li vekilin kardeşine izin vermeyen kaymakam sürüldü!
Özgür Özel'den tepki: "10 orman işçimizi kaybettik. Hepimizin başı sağ olsun. Yani ne bazı mesleklerin fıtratında bu var, ne orman yangınıyla mücadele ederken şehit vermenin bir izahı var"
Mansur Yavaş'tan, Yargıtay'ın Kaftancıoğlu kararına tepki: "Vicdanlarda hukukla değil siyasetle yer etti"