Dolar/TL haftayı 23,68 seviyesinden kapatırken, kurda üst üste artış serisi 15. haftaya taşındı.
Bloomberg’de dün yayımlanan haberde, TL’nin son 24 yılın en uzun kayıp serisini yaşadığına işaret edildi.
Geçen hafta dolar karşısında yüzde 11’lik kayıp yaşayan TL, bu hafta yüzde 1’lik kayıp daha yaşadı.
Haberde, Türkiye’de iş başına gelen yeni ekonomi yönetiminin döviz piyasasına müdahaleleri sınırladığına ve TL’deki düşüşün 28 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeniden seçilmesi sonrasında hızlandığına işaret edildi.
Haberde ayrıca, seçimler öncesindeki 18 ayda TL’yi desteklemek için Merkez Bankası (TCMB) tarafından yaklaşık 200 milyar dolarlık rezerv kullanıldığı ancak yine de bu dönemde TL’nin dolar karşısında en çok değer kaybeden gelişen ülke para birimlerinden biri olmaya devam ettiği aktarıldı.
Seçimler sonrasında Erdoğan’ın iki eski Wall Street bankeri olan Mehmet Şimşek ile Hafize Gaye Erkan’ı ekonomi yönetimine atadığı, bu adımın da ağır devlet müdahalesi politikasının ardından TL’nin değerinin serbest piyasada belirleneceği bir politikaya dönüş sinyali olarak değerlendirildiği belirtilen haberde, Türkiye’nin tahvil ve hisse senetlerine yabancı sermaye girişinin artacağı beklentisinin olduğu belirtildi.
Nitekim, geçen hafta tahvil ve hisse senedi piyasasına toplamda 287 milyon dolarlık yabancı girişi oldu. Bu rakam, Aralık 2022 sonrasındaki en yüksek haftalık yabancı girişi olarak kayıtlara geçti.
Sözcü
AKP'li başkandan büyük vurgun31 izlenme
Alanya'da Süleymancıların kontrolündeki tarikat yurdunda, 14 yaş altı çocuklara şiddet uygulayan ve istismar eden hoca olduğu iddia edilen fail tutuklandı!112 izlenme
Narin cinayetinde yeni gelişme: Önce Narin’i gömdü sonra baldızında çay içti37 izlenme
Diyanet'ten İbrahim Kalın ve Ali Erbaş'ın kitaplarını zorla aldırma kararı! 'Almayanlara soruşturma açılacak!'67 izlenme
Oy kullanacaklar dikkat! YSK'dan seçmenlere 6 kritik uyarı38 izlenme
Esat Toklu'nun meslekten ihracı için HSK'ye başvuru yapıldı!81 izlenme
Ayşe Barım'ın avukat kardeşi gözaltına alındı!30 izlenme
OHAL'den sonra ilk defa110 izlenme