Ekonomistlerin ve finans uzmanlarının “kasıtlı devalüasyon” olarak nitelendirdiği TL'nin nerede dengelenebileceği, yerli ya da yabancı, her kesim tarafından sorgulanıyor. Dolar dün 26.12 seviyesindeki tarihi zirvesine yakın seyrederken, TL dolar karşısında son 1 ayda yaklaşık yüzde 20 değer kaybetti.
İKİ HEDEF VAR
23 ülkenin yer aldığı gelişmekte olan piyasalarda, TL dolara karşı son 1 aylık kaybı ile diğer para birimlerini açık ara solladı. Dolar karşısında TL'nin yüzde 20'lik kayıpla ilk sırada olduğu listede, Rus Rublesi yüzde 9'luk kayıpla ikinci oldu. Arjantin Pesosu'nda aylık değer kaybı ise yüzde 7'ye ulaştı. Bu üç ülkenin ardından gelen Çin Yuan'ı, Malezya Ringgiti ve Tayvan Doları'nın aylık kaybı ise yüzde 2'yi bulmadı. Türkiye'nin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğindeki yeni ekonomi yönetimiyle düşük faiz politikasından en azından bir süre, uzaklaşması bekleniyor.
Ekonomistlere göre yeni ekonomi yönetiminin iki hedefi var. İlki faiz artışlarıyla Batı'dan sıcak para getirmek. İkincisi ise faiz artışlarını düşük, enflasyonun altında tutarak TL'ye değer kaybettirerek Doğu sermayesinden doğrudan yatırım çekebilmek. Doğrudan yatırım avına Körfez'den başlayan yeni ekonomi yönetimine en büyük desteğin değer kaybıtetiklenen TL'den geldiğini ifade eden Ekonomist Güldem Atabay, “Önümüzdeki süreçte ülkeye gelecek Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Suudi Ara bistan doğrudan yatırımlarının Türkiye'ye çekilebilmesinin yolu ucuzlatılan TL'den geçiyor” yorumunu yaptı.

ABD'li haber ajansı Bloomberg verilerine göre, 23 gelişen ülke para birimi arasından 12 tanesi dolar karşısında aylık değer kazancı sağladı. Dolara karşı en iyi aylık performansını gösteren para birimi yüzde 4.8 kazançla Güney Afrika Randı oldu. En iyiler arasında ikinci sırayı yüzde 4.2 kazançla Kolombiya Pesosu aldı. Polonya Zilotisi ise yüzde 3.3 aylık değer kazancı ile öne çıktı. Brezilya Reali ve Meksika Pesosu'nun her ikisi de dolar karşısında son 1 ayda yüzde 3.1 yükseliş kaydetti.
Sözcü
Hatay Vali Yardımcısı Tolga Polat, annesini ve kardeşini öldürdü!152 izlenme
'Yalanlarken duyurdu'... Santral sahibi Çevre Bakanı!398 izlenme
S-400’ler Körfez yolcusu18 izlenme
Mardin’de trafik kazası: 19 ölü, çok sayıda yaralı var54 izlenme
MİT'ten Suriye'de kritik operasyon: 8’i ölü 2’si yaralı 4’ü sağ olarak ele geçirildi!27 izlenme
Bir kripto para borsasına daha erişilemiyor!1056 izlenme
İşte 7 anket şirketinden İstanbul sonuçları!616 izlenme
Yeni Şafak yazarından çok konuşulacak seçim itirafı120 izlenme
Starbucks protestolarına bir yenisi eklendi: Eline kahveyi aldı, oturanlara seslendi "Zehir için zehir, biz Kahve Dünyası içeriz. Sizinki kan kan"
Rusya’da bombalı saldırı düzenleyen terörist Bodrum’da yakalandı!
Erdoğan en çok kadınlardan oy alıyordu: Ortaya çıkan son anket iktidara kâbus yaşatacak ölçekte!
AKP ile muhtarlar arasında iftar krizi: "İftara niye gelmedin, hizmet beklemeyin"