CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “TÜİK’in enerjideki enflasyon oyunu” ile ilgili bir çalışmasının, enflasyon sepetinde enerji faturalarının etkisini frenlemek için hanehalkı gelirini 10 bin TL olarak kabul ettiğini ortaya koydu.
Cumhuriyet'ten Erdem Sevgi'nin haberine göre, Akın, “Vatandaşın eve kapandığı dönemde sepetteki enerji faturalarının oranı sadece yüzde 5.85. Bu rakamın gerçekle alakası yok. İşsizliğin arttığı bir dönemde aynı hanede iki asgari ücretli olsa dahi 10 bin TL’nin ancak yarısına ulaşılabiliyor” dedi.
TÜİK’in açıklanan son enflasyon verilerine göre “Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)” nisanda aylık bazda yüzde 1.68 oranında artarken yıllık bazda ise yüzde 17.14’e yükseldi.
CHP’li Akın, hazırladığı çalışmada, TÜİK’in enerji faturalarının enflasyona etkisini frenlemek için hane halkı gelirlerini olağanüstü düzeyde yüksek gösterdiğini belirledi.
Enerjinin payı yüzde 5.85: TÜİK’in Tüketici Fiyat Endeksi Ana Grup ve Madde Ağırlıkları (Türkiye) veri setinde yer alan bilgilere göre enerji kalemlerinin içinde bulunduğu konut giderlerinin TÜFE’deki ağırlığı yüzde 15.35 oldu.
Konut giderleri içerisinde sayılan enerji kalemleri arasında elektrik ücreti yüzde 2.71; doğalgaz ücreti yüzde 1.68 ve doğalgaz abonman ücreti ise yüzde 0.03 ağırlıklı olarak yer alıyor. Buna göre elektrik ve doğalgaz giderlerinin sepetteki toplam ağırlığı yüzde 4.43 oldu. Söz konusu elektrik ve doğalgaz payına; odun, kömür ve tüp gaz ücretinin eklenmesiyle söz konusu oran yüzde 5.85 seviyesine çıkıyor.
Gelir 10 bin TL kabul ediliyor: TÜİK’in hesaplamasına göre haneler, gelirlerinin yüzde 5.85’ini enerji giderlerine harcıyor. Kamuoyu araştırmaları, özellikle son üç ayda hanelerin enerji faturalarını ödemekte zorlandığını ortaya koyuyor.
Bir hanenin enerji giderlerinin ortalama 500 TL’nin üzerinde olduğu dikkate alındığında; TÜİK’in söz konusu hesaplamasına göre Türkiye’de ortalama aylık hane gelirinin en az 10 bin TL olması gerekiyor ki bunun yüzde 5.85’i enerji giderlerini karşılayabilsin.
http://www.krttv.com.tr/gundem/tuikicinbombaiddia10bintloyunuh76933.html
Yargı, Ali Erbaş için 2 yıldır harekete geçmiyor!51 izlenme
İbn-i Sina'nın dilden dile dolaşan deneyi27 izlenme
Bir başkadır benim memleketim :)) Darbe girişimine kızdı kendi tankını yaptı !777 izlenme
Bugün gece yarısından itibaren benzin fiyatının 1 lira 70 kuruş artması bekleniyor.25 izlenme
O uygulama hayata geçti!599 izlenme
Diyanet Vakfı Cenaze nakil işlerinden kitap satışına milyonlar kazandı!95 izlenme
5 yıldır açılamayan hastaneye heyelan önleme çalışması yapılıyor!207 izlenme
Halkın cebi yokuş aşağı26 izlenme
Erdoğan 23 Haziran öncesi söylem değiştirdi
Bakan Koca açıkladı: 23.759 yeni vaka tespit edildi, 25.103 kişi sağlığına kavuşurken, 192 kişi hayatını kaybetti!
Sedat Peker'in iddiaları ile gündeme gelmişti: Yalıkavak Marina davasında flaş gelişme
Türkiye'nin dev şirketi satıldı! İşte ödenen tutar...