Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ağustos ayı işsizlik rakamlarını açıkladı. Buna göre Ağustos ayı işsizlik oranı yüzde 11,1 oldu.
TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde işsiz sayısı Ağustos'ta geçen yılın aynı dönemine göre 266 bin kişi artarak 3 milyon 670 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0,5 puanlık artış ile %11,1 seviyesinde gerçekleşti.
Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 0,4 puanlık artış ile %13,2 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (1524 yaş) işsizlik oranı 0,2 puanlık artış ile %20,8 olurken,1564 yaş grubunda bu oran 0,6 puanlık artış ile %11,4 olarak gerçekleşti.
İstihdam oranı %48,3 oldu
İstihdam edilenlerin sayısı 2018 yılı Ağustos döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 490 bin kişi artarak 29 milyon 318 bin kişi, istihdam oranı ise 0,3 puanlık artış ile %48,3 oldu.
Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 256 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 745 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin %19,4’ü tarım, %19,5’i sanayi, %7,1’i inşaat, %54’ü ise hizmet sektöründe yer aldı. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 1,3 puan, inşaat sektörünün payı 0,8 puan azalırken, sanayi sektörünün payı 0,6 puan, hizmet sektörünün payı 1,4 puan arttı.
İşgücüne katılma oranı %54,3 olarak gerçekleşti
İşgücü 2018 yılı Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 756 bin kişi artarak 32 milyon 989 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,6 puan artarak %54,3 olarak gerçekleşti. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre; erkeklerde işgücüne katılma oranı 0,6 puanlık artışla %74,1, kadınlarda da 0,6 puanlık artışla %34,9 olarak gerçekleşti.
Kayıt dışı çalışanların oranı %34 olarak gerçekleşti
Ağustos 2018 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,1 puan azalarak %34 olarak gerçekleşti. Tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,1 puan azalarak %22,1 oldu.
Kamu istihdamı %20,2 arttı
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın derlediği verilere göre, 2018 yılı III. döneminde toplam kamu istihdamı 2017 yılının aynı dönemine göre %20,2 oranında artarak 4 milyon 296 bin kişi oldu. Bu artışta, daha önce kamu istihdamında yer almayan taşeronların kamu çalışanı statüsüne (sürekli işçi) geçmesi etkili oldu.
Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam bir önceki döneme göre 151 bin kişi artarak 28 milyon 891 bin kişi olarak tahmin edildi. İstihdam oranı 0,2 puan artarak %47,6 oldu.
Mevsim etkisinden arındırılmış işsiz sayısı bir önceki döneme göre 57 bin kişi artarak 3 milyon 627 bin kişi olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı 0,2 puan artarak %11,2 oldu.
Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne katılma oranı 0,3 puan artarak %53,5 olarak gerçekleşti. Ekonomik faaliyete göre istihdam edilenlerin sayısı, sanayi sektöründe 27 bin, inşaat sektöründe 4 bin, hizmet sektöründe 156 bin kişi artarken, tarım sektöründe 36 bin kişi azaldı.
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ekonomi/1141367/TUiK__issizlik_orani_yukseldi.html
Gökçek ‘giderayak’ 60 büfe dağıtmış!85 izlenme
Cem Garipoğlu'nun mezarındaki sır: O poşetteki kan insana ait değil35 izlenme
HKP'den Uğur Işılak hakkında suç duyurusu!180 izlenme
İstanbul’da bir depoda 685 bin kaçak medikal maske ele geçirildi!98 izlenme
Paralar Diyanet’e akıyor…Sağlık Bakanlığı’nı geride bıraktı: Personel sayısı 130 bine yaklaştı!130 izlenme
30 milyonluk ihale, eski AKP Gençlik Kolları Başkanı’na gitti!53 izlenme
Kemal Özkiraz, MHP'li Yönter'in hakaret ve tehditlerini açıkladı! '1,5 yaşındaki kızıma tecavüz tehdidinde bulundu! Pedofili davası açacağım, MHP Genel Merkezi önüne gidip...'68 izlenme
AKP’nin 24 yılının bilançosu17 izlenme