Araştırma kapsamında kemiricilerden insanlara bulaşan, ateş ve kanama ile seyreden, böbrek yetmezliği nedeniyle ölümcül olabilen ‘Dobrava Hantavirus İğneada’, ‘Dobrava Hantavirus Giresun’, ‘Puumala Hantavirus Bartın’, ‘Tuula Hantavirus Palandöken’ adı verilen ve insanlarda çok nadir rastlanan 4 virüs tespit edilerek bilim dünyasına duyuruldu.
Prof. Dr. Mehmet Ali Öktem, 2000 yılından bu yana hanta virüsüyle ilgili saha çalışması yaptığını ve TÜBİTAK Projesi yürütücülüğünü üstlendiğini belirtti.
Hanta virüsünün, kemiricilerde özellikle fare popülasyonu içinde salgın olması durumunda insanlara bulaşabildiğini dile getiren Öktem, bu virüsün kanamalı ateş ve böbrek yetmezliğiyle giden enfeksiyona yol açtığını bildirdi.
Öktem, virüsün kemiricilerdeki varlığını Türkiye’de ilk kez 2004 yılında Karadeniz ve Ege Bölgesi’ndeki çalışmalarda tespit ettiklerini, 2009 yılında da Zonguldak ve Bartın’da insan olgularıyla karşılaştıklarını aktardı.
Sağlık Bakanlığı ile temasa geçtiklerini anlatan Öktem “Bu virüs grubu dünyada biliniyordu. Biz Türkiye’deki alt türlerini, versiyonlarını göstermiş olduk ve bulunduğu bölgelerin adını verdik. Gen bankasına da bildirerek uluslararası literatürde yayınlanmasını sağladık. Bu virüsün kökenlerini ilk kez dünyaya biz bildirmiş olduk” dedi.
Öktem, son olarak 2019 yılında Tuula Hantavirus Palandöken’i tıp dünyasına sunduklarını ifade etti.
Virüsün kemiricilere zarar vermediğini, kemiricilerin saçtığı salgıların insanlara soluma yoluyla bulaştığını kaydeden Öktem “Özellikle farelerin salgılarından saçılıp havaya karışıp solunduğunda insanda enfeksiyona yol açıyor” bilgisini verdi.
Öktem, virüsün bulaşmasının kemiricilerin bulunabileceği bölgede basit bir maske kullanımıyla önlenebileceğine dikkati çekti.
Virüsün teşhisi ile tedavi yolunda önemli bir adım atıldığına da işaret eden Öktem “Teşhis boyutu çok önemli. Virüsün bilinen bir tedavisi yok, erken teşhis edilirse destek tedaviyle bağışıklık sistemi temizleninceye kadar hasta hayatta tutulabilir ve bir süre sonra hasta kurtarılmış olur” dedi.
Araştırmalarının yaşam koruyan bir özelliği olduğunu vurgulayan Öktem, virüs insana geçmeden önce enfeksiyonun bulunduğu riskli alanları saptadıklarını belirtti.
Prof. Dr. Mehmet Ali Öktem, orman farelerinden geçen virüsün orman işçilerine, orman mühendislerine bulaşabileceğini, tarla farelerinden kaynaklanan virüsün de çiftçilere, avcılara geçebileceğini sözlerine ekledi.
https://www.gercekgundem.com/bilimteknoloji/110327/turkbiliminsanlari4olumculvirusbuldu
Yeni servetleri açıklandı: Milyarderler listesinde Bayraktar kardeşlerin önlenemez yükselişi37 izlenme
Almanya’daki elektrik faturasını görünce saç baş yolacaksınız! Bizim aylık faturamızı bir yılda ödeyip üstüne para iadesi alıyorlar!90 izlenme
İran'da kaos büyüyor ! Hayatını kaybedenlerin sayısı 12’ye yükseldi !307 izlenme
Türkiye’nin dört bir yanında manzara bu! Bu alev cebimizi de yakar40 izlenme
ABD’ye kaçak giren Türk sınır güvenliğindeki zaafiyetten şikâyet etti!47 izlenme
Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, eşi, kızı, gelini ve oğluyla beraber vakıf kurdu!106 izlenme
İddia: Cumhurbaşkanlığı’ndaki konserde kadın sanatçıların kıyafetlerine müdahale edildi31 izlenme
9 Eylül Üniversitesi'nde öğrenciler yemek zammı protesto etti, Özel Güvenlikçiler engellemeye çalıştı!55 izlenme
Afgan kaçaklar ülkeye nasıl girdiklerini röportaj vererek anlattı, rahatlıkları pes dedirtti!
CHP'li Milletvekili'nin arabasına saldırı!
Mehmet Özhaseki'den çok çarpıcı sözler! "Eskortlar, önden gidenler, arkadan gidenler, korumalar falan, filan. Ne oluyor, bu ne saltanat?"
Cumhur İttifakı çağrılara kulak tıkadı: Emeklileri yıkan düzenleme meclisten geçti!