Fransız haber ajansı AFP, Suriye'deki iktidar değişikliğinin göçmenlerde geri dönüşlere sebep olabileceğini, bunun da Türk tekstil sektörünü tedirgin ettiğini yazdı.
Yarım milyon Suriyeliye ev sahipliği yapan Gaziantep'te bir giyim firması olan ALG Tekstil'i yöneten Ali Gözcü, "Suriyeliler burada tekstil sektörüne büyük katkı sağladı. Eğer giderlerse ciddi bir işgücü sorunu yaşanacak" dedi.
AFP'ye konuşan Gözcü, "Ani bir ayrılma beklemiyoruz, ancak böyle bir şey olursa ciddi bir işgücü kaybına uğrarız" dedi ve çalışanlarının yüzde 70'inin Suriyeli olduğunu ekledi.
Beni Giy Giyim'de kalite kontrolcü olarak çalışan Yusuf Şamil Kandil, "Buradaki işçilerin tamamı Suriyeli. Suriyeliler giderse, işçilik maliyetlerimiz ve üretim maliyetlerimiz önemli ölçüde artacak" dedi.
Fransız ajansa göre resmi rakamlar yaklaşık 100 bin Suriyelinin çalışma iznine sahip olduğunu gösterse de yaklaşık bir milyon Suriyelinin Türk ekonomisinde, çoğunlukla inşaat, imalat ve tekstil sektörlerinde kayıt dışı, emek yoğun işlerde çalışıyor.

Bu kişilerin ülkeden ayrılması ise tekstil sektörünün işgücüne ciddi bir darbe vurabilir.
İçişleri Bakanlığı rakamlarına göre şu ana kadar 81 bin kişi geri döndü. Ancak gözlemciler Haziran ayında Kurban Bayramı tatili nedeniyle bir artış bekliyor.
Suriyeli tekstil çalışanı 55 yaşındaki Zekeriya Bozo, Suriye'ye dönüp "orada yeni bir iş kurmak" istediğini söylüyor. Bozo, "Suriyeliler giderse burada çalışacak kimse kalmayacak" diyor.
Nefes
İzmir'in Bayraklı ilçesinde kahvehaneye düzenlenen silahlı saldırıda 1 kişi öldü, 5 kişi yaralandı22 izlenme
AKP'li Pendik Belediyesi, Niyazi Koyuncu konserini iptal etti!38 izlenme
İngilizler Erdoğan'ın kazanmasından memnun: "Erdoğan'ın kazanmasıyla Avrupa rahat bir nefes aldı" dediler29 izlenme
Depremzede işçiler depremin ilk günü işten atıldı29 izlenme
Büyük vurgunda yeni detaylar: Seçil Erzan’ın ‘Korkuyorum’ dediği isim belli oldu26 izlenme
Diyanet tarikat koleji satın aldı "Güzel Haber" olarak duyurdular!52 izlenme
Bakan Güler'in açıklamalarını Atatürkçü teğmenler böyle çürüttü9 izlenme
Pınar'ın cani katili Cemal Metin Avcı tek kişilik hücrede!45 izlenme
Kızılay uçamayan uçağa 245 bin dolar verdi, 'muhtelemen' geri alınacağını öne sürdü!
CHP Ankara'da Ümit Erkol güven tazeledi
FETÖ'yle mücadele eden savcının tayini çıkarıldı!
Pakdemirli'nin 'antika' dediği THK uçakları müdahale etti: Marmaris'teki yangın kontrol altında!