Türkiye Varlık Fonu (TVF), Turkcell’in ana hissedarlarından şirketteki %26.2 dolaylı payı almak için anlaştığını duyururken, İsveçli telekom operatörü Telia Company Turkcell’deki %24.02 dolaylı hissesini 530 milyon dolar karşılığında satarak çıkıyor.
Telia, Turkcell’in %51’ine sahip olan Turkcell Holding şirketinde %47.1 paya sahip. Turkcell Holding’in geri kalan payları ise Çukurova Holding ve Rus milyarder Mikhail Fridman'ın ortak olduğu L1 şirketine ait. Çukurova Turkcell’de sahip olduğu payları Ziraat Bankası’ndan aldığı krediye teminat olarak vermişti.
TVF’den yapılan açıklamada, “Türkiye Varlık Fonu, Turkcell’in %26.2 oranında hissedarı oluyor. Telia Company, LetterOne, Çukurova Holding, Ziraat Bankası ve ilgili taraflar ile imzalanan sözleşmeler ile TVF, Turkcell'in en büyük hissedarı olacak” denildi.
TVF açıklamasına göre satın almanın ardından ortaklık yapısı şöyle olacak:
TVF, toplam yüzde 26.2 içerisindeki yüzde 15’lik imtiyazlı hisseleriyle Turkcell Yönetim Kurulu’ndaki 9 üyeden 5’ini belirleyebilecek ve şirketin yönetim kontrolüne sahip en büyük hissedarı olacak.
Telia, Turkcell’deki yüzde 24.02’lik dolaylı hisselerinin tamamını 530 milyon dolar karşılığında satarak Turkcell’den çıkış yapacak.
LetterOne, şirketteki payını toplamda yüzde 24.8’e çıkararak en büyük azınlık hissedar haline gelecek.
Turkcell Holding ortak girişimi sona erecek. Çukurova Holding ise dolaylı hisselerini satarak Turkcell’den çıkış yapacak.
Yönetim kurulundaki 4 üye TVF imtiyazı olmaksızın seçebilecek.
Turkcell'in mevcut temettü politikası sürdürülecek.
TVF açıklamasında ayrıca işlemin bu yıl içinde tamamlanmasının beklendiği de ifade edildi.
Turkcell'in yönetim kurulu başkanlığını, daha önce AKP hükümetinde Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı olarak görev yapan Bülent Aksu yapıyor.
Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın da şirketin yönetim kurulu üyeleri arasında yer alıyor.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın/Fotoğraf: Depo Photos
Turkcell Yönetim Kurulu'nun 3 üyesi Mart 2020'de değişmişti. 2013'ten beri yönetimde yer alan AKP'li Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler, AKP'li eski Kültür Bakanı Atila Koç ile Ahmet Akça'nın görevleri sona erdi. Belediye başkanı seçildikten sonra Turkcell'deki görevini bırakmayan Hilmi Güler, uzun süre tartışma konusu olmuştu.
Söz konusu üç ismin yerine, AKP Siirt eski Milletvekili Afif Demirkıran, MÜSİAD ve DEİK'te genel başkanlık yapan Nail Olpak ile Hazine ve Maliye Bakanlığı Danışmanı Tahsin Yazar yeni üye olarak atanmıştı.
https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/varlikfonuturkcellinenbuyukhissesinisatinaldi5880785/
Devlet dairesinde büyük skandal! Oruç tutmayana yemek yok34 izlenme
Bu akıl üniversitede rektör: "Demokrasi isteyen kafirdir, tevbe etmezse öldürülmelidir"476 izlenme
CHP'li Ağbaba, Mersin'deki saldırının faili terörist hakkındaki gerçekleri AKP iktidarının yüzüne vurdu!37 izlenme
Mersin’e şehit ateşi düştü40 izlenme
Sedat Peker hakkında büyük iddia! "Sedat Peker bildiklerinin onda birini bile anlatmadı"53 izlenme
'Patriot için resmi pazarlıklar yapıldı' diyen CHP'li Özcan belgesini ortaya çıkardı!81 izlenme
Paramız pul olunca ucuz tatilin adresi olduk: Antalya’ya sadece bir günde 100 bin turist geldi45 izlenme
İsmail Saymaz bombayı patlattı: AKP’nin tepesinde istifa depremi!64 izlenme
Valilikten skandal Atatürk paylaşımı hakkında açıklama
Ekrem İmamoğlu'ndan peş peşe gelen sansürlere rest! "Ben yılmam kardeşim, yıldırırım!"
Celal Şengör'den taş gibi ağır sözler! 'Tabiatın dili bilimdir. Coğrafya dersini kaldırıp yerine din dersi koyarsanız sonuç bu olur'
Ziraat Bankası'ndan "görev zararı" rekoru!